Cum ar putea arăta Ploieștiul…

Posted by

Am văzut poza de mai jos pe Facebook la un prieten și, pentru câteva secunde, m-a păcălit. Am crezut că este din Ploiești, mai ales că se află în zona unde persoana din poză își desfășoară activitatea. Timp de câteva secunde am crezut că, în sfârșit, orașul în care mi-am petrecut aproape 20 de ani are și el o stradă care arată precum cele europene pe care le-am văzut eu în alte țări.

Mi-am zis, „Ce frumos au amenajat-o!”, după care mi-am dat seama: am trecut pe acolo săptămâna trecută, era la fel cum o știu, cu mașini, trafic, un semafor care oricum durează prea puțin și care nu pare să fluidizeze în vreun fel circulația. Sunt câteva clădiri interesante pe strada aceea și, sincer vă spun, nu cred că închiderea ei și transformarea în zonă pietonală ar deregla prea mult traficul, care de multe ori este deja blocat în zonă. Înțeleg că poate există unele firme acolo care au nevoie de acces auto pentru marfă, înțeleg că nu ar fi atât de simplu să o transformi din stradă în spațiu pietonal, dar când mă uit la poza de mai jos, parcă nu-mi mai pasă de toate aceste probleme. Aș vrea ca atunci când un turist poposește în Ploiești să aibă parte de o frântură care să-l ducă cu gândul la țările mai civilizate din vest, chiar dacă poza, am impresia că e dintr-o țară mai la vest.

Dacă nu v-ați dat seama încă din poză cu ce seamănă, vă spun eu: este vorba de Strada George Coșbuc, cea care trece prin spatele pieței și al Halelor Centrale. Am adăugat la finalul articolului și o poză de pe Google Maps cu ea, așa cum arată în prezent.

Mai jos este o poză de pe Google Maps care arată cum arată ea în prezent:

P.S. Sper ca cineva mai influent din Ploiești să îi arate această poză primarului sau oricui ar avea puterea să aducă o astfel de transformare. Poate îi place, poate vrea și el (sau poate vor și ei), la fel ca mine, să avem o astfel de stradă. Poate se întâmplă ceva. Noi, cei care încă visăm, sperăm că se poate. Totuși, în alte localități, precum Arad și nu numai, au reușit.

P.S.2. Nu-mi săriți în cap, sunt conștient de problemele de trafic din zona respectivă la anumite ore. Știu, de asemenea, că Ploieștiul are probleme mult mai mari și mai urgente de rezolvat decât amenajarea unei străzi cu acces pietonal, dar vă rog, lăsați-mă să visez. Îmi doresc ca măcar 2-3 părți ale orașului să arate ca într-un oraș european.”