Jabra Elite 10, căștile mele preferate

Posted by

Le așteptam cu interes, mai ales că citisem deja review-uri bune despre ele și mai ales că știam că eler or să le înlocuiască pe cele de la Jabra 5 pe care le foloseam în mod frecvent. Deși nu ascult decât rareori muzică, îmi sunt foarte utile în anumite contexte mai mult sau mai puțin uzuale. În primul rând dacă văd că convorbirea cu unul dintre clienții mei este mai lungă atunci îl rog să aștepte câteva secunde și scot căștile din buzunar, dacă sunt într-un mediu zgomotos iarăși, partea de noise canceling își face perfect treaba și un alt context în care le folosesc des este atunci când partenerul de viață are și el de lucru la biroul aflat lângă al meu și eu vreau să urmăresc anumite materiale video.

Deci, deși le folosesc foarte frecvent nu pot spune că sunt un client pretențios care vrea nu știu ce calitate extraordinară a sunetului am zis că astea, fiind de top e păcat să nu le testez la adevărata lor putere așa că am căutat pe YouTube câteva melodii înregistrate la calitate deosebită și făcute tocmai pentru a putea testa capacitatea unor căști performante și pentru a vedea diferența.

După primele 5 minute de test le-am dat jos și am zis: „eu nu mă uit cum trebuie la filme„, trebuie să văd cum le pot lega cu televizorul că auzi în ele fix ca la cinematograf. Cred că pentru prima oară am înțeles și eu ce înseamnă cu adevărat Dolby Spatial Sound. Mai pui și funcția de Head Tracking și ești efectiv acolo în mijlocul acțiunii. Efectiv se schimbă modul în care percepi muzica și nu exagerez deloc când vă spun că m-am simțit ca într-o sală de spectacol. M-am și apucat să caut Dolby Atmos music ca să scot tot ce pot da mai bun căștile și efectiv se aud instrumentele ca și cum ar fi în fața ta.

Sunt foarte încântat că până acum nu am dat așa atenție mare sunetelor, întotdeauna fiind mai concentrat pe povestea unui film și pe ideea lui decât pe calitatea video și cu atât mai puțin a sunetului. Întotdeauna am zis că difuzoarele televizorului îmi sunt îndeajuns.

Deși de multe ori la un review insist mai mult pe design, faptul că sunt făcute după forma naturală a urechii astfel încât să se potrivească cât mai bine, materialele folosite și cutia în care stau și care le asigură o autonomie sporită, de data aceasta, toate astea par să nici nu mai conteze în fața calității sunetului. Oricum o să vă las mai jos și specificațiile.

Design

Forma lor, asemănătoare oarecum cu o picătură de apă îmi place foarte mult. Dimensiuni reduse iar capacelul metalic de la exteriorul căștilor le dă un aspect profi. De asemenea sunt încântat de faptul că au renunțat la forma rotundă a cauciucului care intra în ureche. Mult mai natural și mult mai bine fixate în ureche în această nouă formă.

Noua cutie nu pot să-mi spun că-mi place, recunosc, îmi plăcea vechea formă care stătea în picioare, așa trebuie să le țin în cap ca să stea în picioare și faptul că logo-ul Jabra stă invers mă zgârie puțin pe creier. Mi-ar fi plăcut să fie partea de jos la fel ca cea de sus, chiar dacă presupun că forma e făcută pentru eficiența încărcării wireless, preferam să renunț la această eficiență în detrimentul formei oarecum simetrice (partea de sus și cea de jos).

Protecție la apă și praf

Cutia vine cu protecție IP54 iar căștile cu IP57, asta înseamnă că le puteți folosi pe ploaie, vânt, sau în activități sportive. Totuși nu-s rezistente la apă deși nu știu cine s-ar încumeta să folosească căști în timp ce înoată de exemplu.

Anularea zgomotului – ANC

Deși excelează și vechile mele căști de la Jabra, deja cred că s-a îmbunătățit mult procesul, dacă ascult muzică destul de tare în ele și are și ANC activat nici nu mai aud ce zice soția aflată la doar 2 metri de mine. Pe afară, că tot a bătut vântul zilele acestea își fac treaba excelent.

Autonomie

Bună, ca să zic așa, pe scurt. Chiar și la vechile Jabra Elite 5 nu am avut niciodată problema să fie descărcate. Sau mai bine zis, nu le-am folosit niciodată atât de mult încât să îmi zică că bateria este descărcată. Câte ședințe să ai sau câtă muzică să asculți ca să rămâi fără baterie, mai ales că se încarcă imediat ce le pui înapoi în cutie. Cu 27 de ore autonomie, 6-7 ore căștile și restul asigurate de bateria din interiorul cutiuței în care stau, mie mi-e greu să cred că cineva ar putea rămâne fără baterie la ele.

De unde le cumpăr?

Le găsești pe site-ul celor de la jabra.ro, sunt la prețul de 1229.99 lei (click pe link) și sunt disponibile în mai multe culori. De asemenea, le găsești și pe eMag la 1249.99 lei (click pe link) sau la Altex la pretul de 1249.99 lei (click pe link)

Specificatii Jabra Elite 10


Dimensiuni
Dimensiunile unității principale (LxÎxA): 19,6 mm × 18,8 mm × 28,2 mmDimensiunile carcasei de încărcare (LxÎxA):24,4 mm × 46,9 mm × 65,4 mm
Tehnologie audioAnularea activă a zgomotului (ANC) Jabra Advanced ANC, Audio Spațial Dolby Atmos cu tehnologia de urmărire a mișcărilor capului de la Dolby, Întrerupere automată muzică
Protecție IPIP54 (cutie); IP57 (căști)
Formathalf-in-ear
Codecuri audio compatibileAAC, SBC
ConectivitateBluetooth 5.3 multipoint (cu profiluri blueetooth A2DP v1.3, AVRCP v1.6, HFP v1.8, PBP v1.0, TMAP v1.0)
AutonomieDurată de redare a muzicii fără ANC (căști și carcasă de încărcare): Până la 36 oreDurată de redare a muzicii cu ANC (căști și carcasa de încărcare): Până la 27 de oreDurată de redare a muzicii cu ANC inactivă (căști): Până la 8 oreDurată de redare a muzicii cu ANC (căști): Până la 6 ore
Alte detalii tehniceLățime de bandă a microfonului: 100 Hz – 8.000 HzLățime de bandă a difuzorului (mod conversație): 100 Hz – 8.000 HzLățime de bandă a difuzorului (mod redare muzică): 20 Hz – 20.000 HzFast pairing compatibil exclusiv pentru Android, Swift pair, până la 10 gadgeturi, comenzi pe lateral customizabile, aplicație dedicată, reducerea zgomotului ambiental în timpul apelurilor

Galerie foto