Ca tot am inceput ieri seria de articole cu afaceri care par viabile, dar pe care eu unul nu le-as face niciodata, am zis sa mai adaug cateva pe lista, afaceri care par sau care poate chiar sunt banoase si pe care eu nu le-as face niciodata, nici daca ar trebui sa-mi demonstrez statutul de antreprenor prin asta.
Afacerile funerare sunt clar pe primul loc; desi e genul de afacere care ai putea spune ca nu moare niciodata, lucrurile par complicate si e chiar o afacere in care desi sigur ai clienti nu as face-o niciodata. Intamplator cunosc oameni din industrie care se ocupa cu pompe funerare in Bucuresti cat si in Ploiesti si mi-au mai povestit cate ceva despre ce inseamna industria asta. In primul rand e o afacere care cam trebuie sa fie deschisa non stop, nu suni sa te programezi si suni ca ai o problema mare „acum” si din pacate momentul ala de final nu vine doar la ore fixe si de cele mai multe ori vine cand nu te astepti. Apoi al doilea argument contra, orice afacere in care lucrezi cu oameni mi se pare dificila dar in conditiile astea mi se pare si mai dificil sa lucrezi cu oamenii si sa vezi toata ziua oameni in suferinta, doar reporter in zonele de razboi mi se pare mai rau ca jobul asta. Si ultimul punct, pentru ca e intr-adevar o afacere banoasa exista „concurenta mare” pe piata. O zic asa ca sa nu zic de-a dreptul ca exista grupuri de interese.
Afacerile din zona de comert. Iar nu ma vad facand niciodata si aici vin considerentele economice, exceptand anumite nise probabil marja de profit este foarte mica, te bati cu gigantii de pe piata si pana la urma problema mea principala la comert este faptul ca nu reusesc sa nu-l asociez in capul meu cu bisnita. Iei marfa dintr-un loc si il vinzi in alt loc si mai pui transport si profit la pretul produsului (+ alte cheltuieli). Probabil faptul ca eu nu vad valoare in treaba asta sau nu o vad eu ca fiind antreprenoriat. Stiu ca or sa imi sara unii in cap, asta nu inseamna ca nu ii respect pe cei care au astfel de afaceri doar ca pur si simplu nu ma vad eu facand asta. Ca tip de afacere nu imi este total necunoscuta, parintii mei au avut un magazin pe vremuri asa ca Doraly si alte centre En-Gros care azi nici nu mai exista nu imi sunt necunoscute. Cu toate acestea inspiratia mea de a fi antreprenor nu vine din familie si afacerea aia nu cred ca a avut nici macar 1% contributie la drumul meu antreprenorial, desi uneori creierul uman are modului lui de a te pacali si subconstientul lucreaza asa ca nu se stie niciodata. De asemenea am facut si eu activitati de comert la inceputurile companiei pentru ca am mai vandut cateva computere desi de multe ori o percepeam tot ca pe un serviciu pentru ca luam piesele pe care le dorea clientul (de multe ori o ruda sau cunostinta la vremea aceea) si le asamblam intr-un computer. Acolo puteam spune ca exista valoare adaugata, pentru ca imi foloseam cunostintele acumulate pentru a-i oferi o solutie buna si ieftina si de asemenea de compatibilitate a componentelor.
Ma gandesc ca zilele viitoare poate ar fi interesant sa fac un articol si cu industriile catre care ma uit si zonele de afaceri care cumva m-ar tenta sa incerc sa le abordez.