In antreprenoriat norocul are un procent mult prea mic ca sa conteze

Posted by

Se spune ca in spatele unei afaceri de succes se afla 99% munca si 1% noroc. Uneori norocul are chiar un procent mai mic, de 1% si doar in cazuri foarte rare un procent mai mare. Desi, privind din exterior ai putea crede ca lucrurile stau altfel, antreprenorii sunt persoane atente la tot ce se afla in jurul lor, reusind sa intrevada oportunitati cu mult inaintea celorlalti. Nu e vorba de noroc in acest caz, ci doar de un creier antrenat sa intrezareasca mai usor anumite oportunitati, dupa care sa treaca la actiune.

Actiunea e cea care face ca acel 1% noroc sa devina 99% succes. Spre exemplu, eu am obiceiul sa spun ca nu am noroc si asta datorita faptului ca in unele cazuri am intrezarit oportunitatea, dar nu am actionat, si exista un caz specific unde chiar mi-e necaz ca nu am actionat, pentru ca oricat de greu m-as fi miscat, as fi avut ani inaintea celorlalti, adica am inceput sa lucrez la idee in 2007, dupa care am abandonat-o si fix aceeasi idee a avut un mare boom anul trecut. In alte cazuri, mai actuale, am impresia ca am ratat niste oportunitati doar pentru faptul ca m-am miscat foarte greu, traiesc cu impresia ca daca faceam anumite lucruri anul trecut, eram mult mai in fata anul acesta. Adica exista acum niste oportunitati pe piata de care eu nu pot beneficia, pentru ca nu am facut ce trebuia anul trecut, le fac anul acesta, dar cel mai probabil aceste oportunitati nu vor mai exista la anul, iar asta imi creeaza putina frustrare la nivel personal.

Nu joc niciodata la loto

As putea sa joc macar pentru propria distractie, cei care vad cam ce investitii fac eu in zona antreprenoriala spun mereu ca am un apetit foarte mare pentru risc, desi eu nu vad niciodata astfel lucrurile si intotdeauna riscurile sunt calculate (din punctul meu de vedere). La loto nu joc dintr-un singur principiu. Cei care joaca la loto sunt atat de jos, incat singura lor speranta ramane norocul, fara sa stie ca de multe ori tocmai asta e ceea ce ii tine in jos. Asa ca in momentele grele cand sunt tentat sa pun un bilet la loto, imi fortez creierul sa gaseasca alte solutii care sa ma scoata din zona respectiva si care sa nu implice un mindset atat de pagubos. E cam acelasi lucru cu a astepta sa-ti pice din cer ceva fara sa faci nimic, ei bine sunt foarte mari sansele ca asta sa nu se intample.

Daca vreau distractie, ma duc frumos la unul dintre cazinourile de pe net si pierd banii acolo (pentru ca atunci cand joci, cel putin din perspectiva mea, nu joci ca sa castigi, ci ca sa te distrezi). In plus, pe net ai multe variante, unele cu tematici precum www.vladcazino.ro, altele mai generaliste sau cu jocuri mult simplificate. Pentru distractie m-am jucat de cateva ori in viata, dar nu am mania asta si stiu si ceva psihologie astfel incat sa nu ma las usor pacalit de tot felul de tehnici menite sa te faca sa cheltuiesti din ce in ce mai mult. Consider ca cei care fac asta sunt spirite slabe care nu au puterea de a-si controla destinul.

Calculele fac parte din succesul fiecarei afaceri

Da, atunci cand vorbim de antreprenoriat, vorbim de multe calcule, cel putin asa e la mine, fac simulari pentru ceeea ce se poate intampla rau, ceea ce se poate intampla foarte rau, dar si scenarii optimiste, fara de care probabil ca nu as mai actiona. Daca ce vad acolo imi convine si sunt multumit de riscurile pe care mi le asum versus potentialul de castig, atunci decid daca investesc sau nu.

Desi calculele sunt relativ simple si nu implica vreo expresie logaritmica complexa, de cele mai multe ori sunt influentate si de asa-zisele active pe care le ai. De exemplu, daca am un spatiu unde pot face o afacere si aceasta nu implica diverse costuri cu chiria, scad automat riscurile ca acea afacere sa dea faliment, pentru ca avand cheltuieli mai mici pot sa vin cu preturi mai mici decat cele ale concurentei si tot asa.

In concluzie

Nu va bazati pe noroc atunci cand incepeti o afacere, ci mai mult pe ceea ce puteti face voi cu ajutorul resurselor de care dispuneti. Acestea pot consta in cunostinte tehnice, bani, resurse umane sau o retea buna de networking care poate face diferenta dintre succes si esec.