Banii se fac, nu se castiga

Posted by

bani_din_blog Spun tot mai des asta celor care se vaita ca nu au bani. De fapt, majoritatea dintre noi nici macar nu vrem bani si avem cu totul alte dorinte pe care credem ca ni le putem indeplini doar cu ajutorul banilor. Asa ca de multe ori, dupa ce spun ca banii se fac, nu se castiga, incerc sa aflu ceva mai multe despre dorintele interlocutorului.

Pentru ce vrem bani? Asta este o intrebare pe care trebuie sa ne-o adresam cat mai des posibil, mai ales ca raspunsul ei se poate schimba de-a lungul timpului. In ziua cand m-am hotarat sa plec in Japonia, nu cred ca aveam bani sa merg nici macar pana la munte doua zile, dar odata ce am stabilit clar un obiectiv, am stiut si ce suma de bani imi trebuie pentru a atinge acea destinatie, am facut si o estimare legata de timpul necesar pentru a strange suma respectiva si m-am apucat de munca si mai ales de pus bani deoparte. Atunci cand stii clar ce vrei sa faci, e mult mai simplu sa iti atingi obiectivele.

Un alt pas necesar este de a transforma obiectivul mare in obiective mai mici. In cazul de mai sus, ceva de genul: avion, cazare, mancare acolo, alte cheltuieli. Dupa doua luni sau trei, deja cumparasem biletele de avion si stiam ca nu mai exista nicio cale de intoarcere. De parca pana atunci ar fi putut cineva sa ma dea inapoi de la visul meu.

Sa presupunem ca si tu ai acelasi vis sa ajungi in Japonia, dar probabil nu ai aceleasi posibilitati materiale ca ale mele. Asta nu inseamna ca nu poti sa iti indeplinesti visul, doar ca pentru el va trebui sa pui bani deoparte 2-3 ani si nu doar 8 luni de zile cum a fost in cazul meu. Daca eu am reusit sa pun deoparte 500-600 de euro, poate tu nu vei reusi sa pui deoparte decat 100 de euro si atunci planurile tale se vor intinde pe 50 de luni, adica 4 ani si 2 luni.

Stiu, o sa imi spui ca e greu sa pui 100 de euro deoparte, ca nu ai, ca salariul e mic, ca nu ai job; si motive si scuze se gasesc cu carul. Dar esti sigur ca nu o sa gasesti metode de a face banii respectivi din alte activitati? De exemplu, sa presupunem ca eu fac 100 de euro pe luna cu ajutorul blogului. E drept, pentru acei 100 de euro fac tot felul de sacrificii: muncesc la blog in weekend-uri in loc sa ies la iarba verde/mici/film/distractie/bere cu prietenii, muncesc si seara etc. Dar stiu ca aia 100 de euro pe luna in 2 ani imi vor indeplini un vis.

Tu de ce nu poti face asta? Sau poti? Chiar ti se pare asa de greu sa faci 100 de euro pe luna dintr-o activitate suplimentara? Si poate fi orice, nu doar o activitate online. De exemplu, daca intr-adevar am nevoie de bani, ma duc la tara si iau borcanele cu dulceata din beci, pe care si asa nu le mananca nimeni si le vand. Ma duc la cules de mere, ca tot e toamna, si iar mai scot niste bani. Si banii astia ii pun deoparte, astfel incat luna de luna se strang si ma duc mai aproape de visul meu.

Cred ca ati inteles ideea.

Ca o recapitulare scurta asa, despre cum sa faci banii necesari pentru a-i indeplini un vis:

  1. Stabileste-ti clar obiectivul.
  2. Fa-ti un plan si o strategie de a ajunge acolo.
  3. Fa un efort suplimentar, iar banii rezultati din acest efort colecteaza-i pentru atingerea obiectivului.
  4. Atinge-ti obiectivul.

Este atat de simplu.

P.S. Ca tot e perioada restantelor. Presupunand ca vreti sa luati restantele (pct. 1): daca acumulezi pas cu pas informatii (pct. 2), bagajul de cunostinte creste (pct. 3) si in final iti atingi obiectivul (pct. 4).

12 comments

  1. Un mare like la P.S. Dar si restu e foarte interesant s-ar putea sa aplic si eu strategia sa vad daca functioneaza.

  2. Aici se vede clar defectul (sau atuul) tau profesional 🙂 , folosesti acceasi logiga ca si cea folosita in dezvoltarea de software (transforma obiectivul mare in obiective mai mici…). Anyway, un lucru este sigur, cu cat castigi mai multi bani cu atat vrei si mai multi, intri intr-o bucla din care nu ai iesire. Deviez putin de la subiect si spun ca problema nu este strangerea de bani pentru un obiectiv, dar faptul ca tot timpul vin alte obiective mai scumpe. Dorinta constantanta de a castiga tot mai multi bani genereaza nemultumire si stres din care nu poti sa iesi, asta pentru ca vrei mai multi bani.

  3. Ionel tin sa te contrazic: „Dorinta constantanta de a castiga tot mai multi bani”, tu vrei sa castigi mai mult, eu ti-am zis inca din titlu ca banii se fac nu se castiga. 🙂

    Nu discutam de cati bani vreau eu, sau tu, sau altcineva sa castige lunar. Ci de modalitatea cum iti poti indeplinii visele.

    In plus, e normal sa vrei mai mult, oamenii care nu s-au multumit cu putin au schimbat lumea, de 10 mii de ani incoace.

    Pun pariu ca Magelan si-a dorit mereu mai mult pana a ajuns sa faca „inconjurul” pamantului. Si visul asta l-a costat viata. Dar conteaza oare?

  4. Aporpo cunosc un antreprenor care vrea mai mult dar vrea mai mult timp liber pe care sa si-l petreaca cu familia si desi stie ca daca ar lucra 8 ore pe zi in loc de 4 si-ar dubla castigurile prefera sa lucreze doar 4 ore. Si probabil ca se gandeste cum sa ajunga sa lucreze doar 2 ore pe zi.

  5. Ideea era alta in articol, dar daca ai un tipar ce mai conteaza articolul asta. 🙂

  6. e greu cand iti stabilesti un obiectiv pe termen lung sa nu te pierzi in detaliile de moment. mie cel putin asa mi se pare 😀

  7. Chiar in seara aceasta am avut o discutie legata de modul corect de a acumula bani. M-am contrariat cu cineva destul de tare in privinta asta.

    Deoarece modul de gandire al persoanei respective este urmatorul – In viata ai nevoie de bani. Ai nevoie de casa, masina, trai decent etc. Iar pentru asta iti trebuie bani. Asadar intai banu.

    Din punctul meu de vedere, problema zilelor noastre este ca multi muncesc si isi doresc bani, foarte putini isi doresc lucruri, banii devenind doar o metoda, un raspuns la modul de a satisface dorinta sau nevoia respectiva. Sa luam un exemplu – poate vede cineva diferenta:

    Vreau o masina.

    si

    Vreau bani ca sa imi cumpar o masina.

    Diferenta consta tocmai in faptul ca tu nu vrei bani, ci vrei un obiect, pe care il cumperi cu bani. Insa punand banii in fata obiectivului, te vei focaliza pe dorinta de a avea bani. Obtinand bani este posibil sa incepi sa ii cheltui, si sa te indepartezi de idealul tau. Asta pentru ca ai vrut bani ca sa …. si nu ai vrut direct chestia respectiva, banii devenind doar metoda prin care iti poti cumpara lucrul respectiv.

    De aceea, parerea mea este ca foarte multi alearga dupa bani, putini isi pun obiectivul in fata si trag cu dintii de el pana il ating, banii fiind facuti incet incet pentru lucrul respectiv.

    Tot din cauza aceasta multi munceasc pentru bani fiind angajati, altii ii platesc cu bani ( satisfac nevoia celor care vor bani ) pentru munca lor, obtinand in felul acesta productie, care reprezinta valoare. Si isi duc proiectul mai departe.

    Sintetizand – Ai nevoie de obiectiv – am nevoile x, y, z.
    Pe asta te focalizezi si incerci sa gasesti solutii. Nu te focalizezi pe bani – am nevoie de bani ca sa x, y, z deoarece ai ramas axat pe ideea de bani, ii obtii apoi ii cheltui pe alte necesitati.

    Nu vrei bani, vrei lucruri, banii ii faci ca o metoda de a obtine lucrul respectiv. Ramai focalizat pe obiectiv, nu pe bani, munceste pentru el, si pana la urma realizeaza-l.

    Banii sunt banali – niste hartii colorate. Visurile au nuante mai placute.

    Fiecare obtine ceea ce cere de la viata.

    Bun articol.

  8. e adevarat pentru vine poate prin ambilitatea unui domn trecut si prea batran, pentru vremuri la fel de trecute, haotik.

Comments are closed.