De ce e bine sa fii informat inainte de a merge la stomatolog

Posted by

De curand a trebuit sa ajung din nou pe scaunul de la dentist, pentru ceva mici reparatii, care au devenit capitale dupa prima consultatie. Mai peticisem eu un dinte (cu ajutorul unor medici, desigur), dar in cele din urma am decis sa renunt la peticeli si sa fac o lucrare completa si de lunga durata, chiar daca se ajungea la costuri mai ridicate.

Desi traiesc cu impresia ca toata viata mea am stat pe scaunul de la dentist si ca le stiu pe toate, am si fost curios din fire, am constatat cu ocazia ultimelor interventii ca tehnologiile s-au schimbat mult, unele dintre ele chiar fundamental si am invatat destul de multe despre noile tehnologii existente pe piata. Eu am avut norocul sa dau de un doctor foarte bun si care a avut rabdarea necesara sa-mi dea detalii despre fiecare tehnologie in parte, dar consider ca e bine sa te informezi tu singur inainte de a ajunge la cabinet, acesta fiind si scopul acestui articol.

Atunci cand era vorba de o coroana, nu doar ca doctorul trebuia sa fie unul priceput, dar si tehnicianul care executa lucrarea trebuia sa dea dovada de multa maiestrie, ca sa iasa totul perfect sau aproape perfect. Ei bine, se pare ca in ziua de azi, munca tehnicianului a fost preluata de un robot, o masinarie oarecum asemanatoare ca tehnologie cu imprimantele 3D si care se ocupa de o executie perfecta a lucrarii, la precizie micrometrica.

De asemenea, daca pana acum erau populare coroanele sau lucrarile din ceramica, se pare ca a aparut un nou material pe piata, numit zirconiu si care este, din cate am inteles, cel mai apropiat ca aspect si utilitate de un dinte natural.

Revenind la tehnologiile CAM/CAD pentru executia coroanelor dentare, acestea aduc, pe langa precizia executiei computerizate, si un avantaj de pret, indiferent de cabinetul care se ocupa de dantura ta. Daca pana acum, o lucrare putea fi scumpa si datorita tehnicianului foarte bun cu care lucra respectivul cabinet, acum pretul si calitatea lucrarii sunt aceleasi, chiar daca ajungeti sa efectuati lucrarea intr-un cabinet mai putin cunoscut, aflat poate chiar in cartierul in care locuiti.

Daca tot vorbim despre coroana de zirconiu sau lucrari executate cu mare precizie, e bine ca si slefuirea pivotului pe care se prinde coroana sa fie facuta dupa tehnici mai moderne. Daca ajungeti intr-o asemenea situatie, cereti doctorului sa faca o slefuire in prag, sau interesati-va daca doctorul respectiv face asemenea slefuiri. E putin mai complicata si mai mult de munca pentru un doctor, dar are numeroase beneficii ulterior.

Zirconiul este momentan un material destul de scump, dar lucrarile automatizate prin sisteme CAM/CAD se pot executa si la lucrarile de ceramica. Zirconiul este un metal de tranzitie, care are proprietati asemanatoare cu cele pe care le are titanul. De asemenea, ofera o mare rezistenta la indoire (peste 1000 Mpa), dar si o duritate excelenta (1200-1400 Vickers) si, nu in ultimul rand, o compatibilitate biologica excelenta. De asemenea, tin sa precizez ca lumina trece prin dintele de zirconiu la fel ca prin dintele natural.

In caz ca va intrebati de ce va spun toate acestea, ei bine, cred ca e bine sa fii informat atunci cand ajungi pe scaunul de la dentist si sa iei deciziile in cunostinta de cauza, pentru ca, chiar daca e putin mai scump acum, in mod sigur pe termen lung se justifica investitia.

La fel si cand vine vorba de implant dentar, e bine sa va informati inainte, ca sa stiti despre ce e vorba si care sunt procedurile pe care medicul le va aplica. La mine totul parea bine si frumos, pana cand a adus vorba de operatie si aditie de os („daca e nevoie”, a zis doctorul stomatolog), la care mi-a trecut brusc orice dorinta de a face asa ceva sau de a mai asculta informatiile pe care medicul mi le oferea.

Daca sunteti din Bucuresti si doriti sa ajungeti la un cabinet dentar care foloseste toate aceste tehnologii despre care v-am vorbit mai sus, atunci pot sa vin si cu o recomandare: este vorba de cabinetul dentar al doctorului Aristide, undeva in apropiere de gura de metrou Piata Sudului, cam la 5 minute de mers pe jos. Eventual, pentru mai multe informatii, preturi si adresa exacta a cabinetului, va recomand sa mergeti pe site: draristide.ro .

Va las si un scurt video, care prezinta ce inseamna tehnologia CAM/CAD si cum se executa o astfel de coroana sau lucrare din zirconiu:

2 comments

  1. Nu poti sa te duci la intamplare la dentist, este bine daca ai recomandari de la prieteni despre un anumit cabinet stomatologic.

Comments are closed.