Este intrebarea pe care am primit-o de mai multe ori in ultima vreme, dupa ce am dat unor prieteni sfaturi valoroase in domeniul financiar. Si adevarul e ca, desi nu aveam un raspuns clar la intrebare, iar creierul ma saboteza in toate felurile posibile, raspunsul evaziv pe care incercam sa-l dau, era de genul: „Pai fac, dar nu ma cauta nimeni”, la care urma intrebarea si mai chinuitoare: „Pai ai spus cuiva ca faci asta?”, la care raspunsul meu era evident: „NU”.
Frici care apar in momentul in care ma gandesc la asta
Cum va spuneam mai sus, creierul gaseste imediat o cale sa te saboteze si imediat apar in minte intrebari menite sa contracareze orice tentativa de a face pasi in directia asta. Daca intrebarea „daca nu esti suficient de bun?” o pot contracara imediat prin increderea in mine pe care o am, asta nu inseamna ca de fapt creierul (care pur si simplu incearca sa stea in zona lui de confort) nu gaseste imediat de exploatat alte frici pe care le scoate in fata prin intrebari de genul „Care sunt limitele legale in care ai voie sa desfasori o astfel de activitate?” sau „Daca oamenii vor pierde bani, te vor gasi pe tine drept vinovat?”.
Pasi pe care incerc sa ii fac
Pe langa citit carti sau alte materiale, sau verificarea cunostintelor prin intermediul unor teste, mai mult pentru confirmarea mea personala, ca stiu cu ce se mananca o parte din domeniul acesta, as fi interesat si sa fac ceva cursuri care sa imi acrediteze acest gen de activitati. Din pacate, la cursurile legate de brokeraj nu gasesti decat niste cursuri care incearca sa te invete sa vinzi niste pachete de asigurari cu componenta investitionala, pachete care nu zic, sunt bune pentru un anume tip de investitor, dar care pe mine personal nu ma atrag.
Primul pas: asumarea
Am zis ca prin acest articol pot sa-mi asum acest prim pas, ca de azi macar asa, „verbal”, am declarat pe blog, ca pot fac asta. Asa ca nu dati share la acest articol, ca daca cumva se face coada si nu fac fata cererilor? Glumesc, desigur.
Al doilea pas: decizia
Cred ca asta e cel mai greu, mie imi place sa ajut oamenii si mi-e al naibii de greu sa le spun ca „Stii, ca sa iti spun mai multe, treaba asta e contra cost”. Am un prieten bun caruia alt prieten bun de-al lui ii lua bani pentru consultanta cand avea intrebari legate de constructia unei case, electricitate, chestii din domeniul acesta; si eu l-am intrebat: „Si mai esti prieten cu respectivul?”. Ca vedeti, tocmai de aceea am ajuns la momentul acesta, pentru ca mi-a placut sa dau sfaturi gratuite unor oameni interesati de subiect, chiar si in contextul in care stiu ca oamenii nu au tendinta sa asculte in contextul in care nu platesc pentru sfaturile respective sau nu le considera valoroase. Din nou, e vorba despre creierul uman, care de data aceasta ii pacaleste pe ei.
Ganduri de final de articol
Pana la urma, de ce nu? – cred ca acesta ar fi raspunsul la intrebarea din titlu, sa incerc sa contracarez fricile subconstientului meu cu analize logice, care sa aduca mai multa claritate in raspuns.
P.S. Da, diploma de mai sus e pe bune, dar din pacate insusirea unor cunostinte teoretice nu te face expert in domeniu.
Scapa de datorii, prima regula in educatie financiara pe care o zic tuturor.