De obicei, atunci cand aveam nevoie de cursul valutar, obisnuiam sa intru repede pe bnr.ro si sa vad care este cursul zilei. Cand insa venea vorba de mai multe informatii legate de evolutia cursului sau de istoricul unei anumite valute, in special euro sau dolar, lucrurile se complicau. De cele mai multe ori, ajungeam sa am in fata mea un tabel cu multe cifre menite parca sa te incurce, decat sa te ajute.
Asa am cautat ceva solutii alternative atunci cand a venit vorba de informatii legate de un eventual curs valutar si care sa imi ofere, daca se poate, si cateva statistici sau informatii adiacente, cum ar fi grafice despre evolutia cursului si, nu in cele din urma, un convertor valutar care sa ma ajute atunci cand am nevoie de asa ceva.
Si credeti-ma cand va spun ca folosesc destul de des un convertor valutar si imi este foarte util. Teoretic, as putea sa calculez repede pe telefon sau poate chiar si fara, dar prefer sa deschid un alt tab, sa scriu suma pe care o doresc convertita si sa aflu valoarea ei in lei sau, si mai important pentru mine, valoarea ei in lei + tva. Si asta se intampla datorita faptului ca obisnuiesc sa lucrez cu preturi in euro pentru serviciile pe care le prestez, iar cum facturile vin in lei, am nevoie des de astfel de conversii.
Cel mai des, cand vine cineva si imi zice: „produsul sau serviciul respectiv costa atat”, stau un moment pe ganduri si intreb: „… ok, dar cat inseamna asta in euro?”, pentru ca m-am obisnuit sa fac toate socotelile asa. Pe de alta parte, cand vine factura de la operatorul de telefonie, stiu ca de fapt cei 10 euro sunt vreo 10 euro + tva, si mai stiu ca si cursul ala nu e chiar cursul zilei, asa ca am nevoie de un calcul separat, pentru a putea avea habar despre suma care o sa imi vina de plata pe luna urmatoare, mai ales ca am obiceiul sa-mi incarc si cartela pe respectivul abonament.
Pe telefon mi-am pus la un moment dat un convertor valutar, dar dupa ce au trecut 2-3 luni si nu l-am folosit, mi-am dat seama ca e inutil si l-am inchis; de cele mai multe ori, cand am nevoie de astfel de conversii, sunt la laptop si nu stau sa scot telefonul ca sa folosesc o aplicatie separata. Daca se intampla (foarte rar) sa nu fiu la laptop si sa am totusi nevoie de un calcul valutar, atunci scot telefonul, inmultesc sau impart (dupa caz) la 4.5, dupa care, daca vreau suma cu tva, mai inmultesc cu 1.24 inca o data. Pare cea mai simpla varianta, dar in cazul meu nu e chiar cea mai utila si o folosesc doar in cazuri exceptionale.
Sunt curios, voi in ce situatii folositi aplicatiile de curs valutar: pe computer, pe telefon, pe strada?
Eu verific cursul prin banca in general. si oricum caut un curs care sa imi fie mie favorabil