Dupa „8 ore peste program pentru o cauza”

Posted by

Intotdeauna am considerat ca secretul unui eveniment reusit este dat de oamenii care participa la acel eveniment. Si atunci cand vorbim despre oameni care se implica in actiuni de voluntariat, e clar ca nu putem discuta decat despre niste oameni minunati. Prin urmare, evenimentul de vineri seara a fost unul extraordinar, care ne-a incarcat pe toti cu multa energie (pe la ora 3 dimineata, nimeni nu parea sa dea semne de oboseala sau sa se fi plictisit) si pe care, cu siguranta, vrem sa il repetam si la anul.

V-am spus in articolul precedent despre cat de tare ma incanta ideea de munca specializata, dar in momentul acela m-am gandit doar la faptul ca eu pot darui din experienta mea altor oameni, nu m-am gandit nicio clipa la faptul ca la aceeasi masa cu mine vor fi si alti specialisti si ca, la randul meu, voi avea de invatat de la ei. Asa ca m-am intos acasa nu doar cu bateriile incarcate la maxim, dar si cu noi cunostinte foarte utile.

De asemenea, cand sunt intr-un grup de oameni noi, pe care nu ii cunosc, imi place sa analizez pe fiecare in parte (daca-s prea multi, nu apuc sa analizez decat cativa) si sa gasesc acel lucru frumos care ii face sa straluceasca inaintea celorlalti. Desi sunt greu de impresionat, cineva a reusit sa ma impresioneze acum 2 nopti si sa ma gandesc din nou la ideea daca antreprenorii se nasc sau invata pe parcurs sa devina antreprenori. M-a facut totodata sa descopar faptul ca intr-o asociatie sau fundatie, provocarile antreprenoriale pot fi chiar mai mari decat intr-o companie. Nu am sa va spun in articol despre cine e vorba.

Organizatiile participante

Au participat reprezentanti de la 3 organizatii non-profit din Ploiesti, care au avut nevoie de ajutorul nostru in dezvoltarea organizatiei lor si in rezolvarea unor anumite probleme punctuale pe care le au in cadrul organizatiei.

Asociatia Club Sportiv Rotile Schimbarii – cea in a carei echipa am fost implicat in mod direct, avea nevoie de ajutor pe partea de promovare a drepturilor persoanelor cu dizabilitati, pentru ca se pare ca nu sunt nici ei foarte constienti de depturile pe care le au, dar aveau de asemenea nevoie si de un plan pentru a ajunge la companiile cu peste 50 de angajati din Prahova, pentru a le prezenta beneficii directe, legate de angajarea persoanelor cu dizabilitati, cat si un serviciu adresat companiilor prin care acestia pot cumpara anumite produse de uz intern (produse de curatenie, birotica etc.) si care le-ar scuti de o taxa suplimentara la stat.

Multe probleme, publicuri tinta diferite, am reusit insa in cele din urma sa alegem doua directii mai clare, una de constientizare a populatiei prin diverse campanii, evenimente, dar si spoturi tv si alta adresata direct companiilor. Probabil, profitand de calitatea mea de blogger, am sa le cer peste 3 luni detalii despre ce s-a intamplat si despre cate din punctele pe care noi le-am construit au fost atinse.

Unul din punctele importante la care am cerut rezolvare cat mai urgenta a fost legat de site-ul lor web care este momentan nefunctional. Speram ca saptamana viitoare aceasta problema sa fie remediata (site-ul este gata, dar mai are nevoie de ceva aprobari pentru a fi publicat). Deocamdata va dau doar adresa, fara link: www.sesprahova.ro .

Asociatia pentru educatie non-formala – avea nevoie de ajutor in promovarea asociatiei pentru a strange cat mai multi membri care sa doneze cei 2% asociatiei lor. Cu ce se ocupa asociatia si despre proiectele lor, o sa va invit sa cititi la ei pe site. O asociatie in care sunt inplicate 2 tinere domnisoare pasionate de educatie. Si trebuie sa recunosc ca, atunci cand vine vorba de educatie, devin usor sustinatorul oricaror proiecte care au legatura cu asta.

AEGEE – Ploiesti – o organizatie studenteasca, axata pe drepturile democratice (daca am inteles eu bine) si care are diverse colaborari cu studentii din strainatate. Aveau nevoie de un buget destul de mic pentru a aduce un vorbitor international sa le vorbeasca despre democratie, drepturile oamenilor in democratie si alte chestii de genul asta. Intr-un fel, pentru mine a fost un fel de intoarcere in trecut, cand coach-ul meu imi spunea ca „Bine, dar asta nu e o suma atat de greu de obtinut”, iar mie mi se parea la vremea respectiva un munte de netrecut. Asa ca m-am trezit intr-o pauza spunand exact acelasi lucru: „Bine, dar banii acestia ii poti obtine foarte usor”. Un lucru bun, pentru ca inseamna ca mindset-ul meu s-a schimbat in cursul ultimilor ani. Probabil daca nu erau investitiile astea care m-au uscat de bani de la inceputul anului si pana acum si daca m-ar fi convins ca merita cu adevarat, as fi donat chiar eu suma respectiva de bani. Gasiti informatii si despre ei pe site-ul oficial.

8i2015-Ploiesti

Concluzii finale

  • Am sa urmaresc cu interes ce va mai face Isabela. Desi poate ea inca nu o stie, are antreprenoriatul in sange, sau poate l-a invatat pe parcurs.
  • Am cunoscut cativa oameni faini de tot si sper sa ma revad cu unii dintre ei, chiar si la o intalnire unu la unu in viitorul apropiat.
  • Cu siguranta voi participa si la anul la acest eveniment si sper ca atunci sa avem in sala pe putin 10-15 asociatii si o armata de voluntari.
  • Am fost atat de prins la eveniment, ca nu am facut poze, asa ca trebuie sa sutesc una de pe net ca sa dea bine in articol.
  • Sunt anumite lucruri pe care vreau sa le invat si cred ca in cadrul unor asemenea evenimente le-as putea invata sau macar intelege, asa ca o sa stau cu un ochi pe actiunile viitoare de voluntariat.
  • A fost total diferit de evenimentele cu care sunt eu obisnuit.
  • Am inteles ca in asociatii si ONG-uri, provocarile antreprenoriale sunt chiar mai mari decat intr-o companie.
  • 28 de persoane x 8 ore inseamna = 224 de ore de voluntariat. Adica in jur de 9 saptamani de munca pentru un angajat full time, cu 8 ore pe zi.

Nu uit la final sa adresez cateva multumiri si celor care au facut posibil acest eveniment si au fost implicati in desfasurarea lui: Fundatia Comunitara Prahova, Unelte pentru dezvoltare,  Terra Verde, Tymbark, Helen Film,  Wyl TV, Ploiesti TVPromovam Prahova.