Focuseaza-te pe un singur business!

Posted by

Mi se spune foarte des asta; si de cele mai multe ori spun si eu acelasi lucru mai departe celor aflati la inceput de drum. Dar eu sunt o persoana a naibii de incapatanata si, desi stiu ca nu e bine, desi stiu ca este total gresit, nu pot deloc sa renunt la proiectele mele, mai mult chiar, incerc sa deschid si altele noi. Dar incapatanarea mea ma costa bani, timp irosit aiurea si o epuizare a resurselor vitale pentru ca afacerea sa mearga.

Desi am mai multe bloguri si site-uri, focusul meu este orientat indeosebi catre DigiPedia.ro si platforma online de promovare prin intermediul blogurilor: BlogPoint.ro. La aceasta s-a adaugat, in urma cu 3 luni si proiectul de educatie antreprenoriala, Hub23.ro, care a avansat de la stadiul de idee spre ceva mult mai concret, desi este inca departe de a fi realizat.

focus-acronymIn ultimele luni am fost destul de implicat in treaba asta cu hub-ul, intalniri cu posibili membri, prezentari ale proiectului, cautat spatiu, discutii cu vreo doua agentii de imobiliare, discutii cu posibili investitori. In urma cu doua luni, vedeam lucrurile cam asa: eu aveam cam 1000 de euro de investit in mobilier si cele necesare functionarii unui mic hub in Ploiesti si cautam un investitor sau partener care sa imi asigure spatiul si cheltuielile legate de spatiu in primele luni de functionare.

La inceputul saptamanii trecute, m-am uitat putin pe situatiile din firma si nu numai ca cei aproximativ 1000 de euro s-au dus, dar s-au adunat si facturi luna aceasta de peste 1000 de euro. A fost momentul in care mi-am dat seama ca daca nu spun stop, luna viitoare ma asteapta falimentul. Asta nu inseamna ca renunt la proiectul Hub23, e prea fain ca sa nu il realizez, dar pur si simplu, cea mai buna decizie in momentul acesta este sa-l pun putin pe on-hold si sa ma focusez pe lucrurile care aduc bani in firma.

Stiu ca atunci cand ai antreprenoriatul in sange, ai multe idei, vrei sa le faci pe toate si de cele mai multe ori ai energia si dispozitia sa le faci pe toate. M-am consultat cu mai multi antreprenori cu experienta pe tema acesta si toti mi-au spus ca cei care au avut cu adevarat succes in antreprenoriat au dezvoltat afaceri in serie si nu in paralel, iar asta pare cumva sa confirme teoria ca nu prea este posibil sa dezvolti mai multe afaceri in paralel. Pot exista, desigur, si exceptii, dar sunt rare si probabil irelevante in acest context.

Asa ca revin la sfatul din titlu si iti mai spun inca o data: focuseaza-te pe un singur business! Stiu ca unora le vine foarte greu sa faca asta, sau cel putin mie mi se pare aproape imposibil, dar daca vei tine cont de el, sansele de succes vor creste substantial.

2 comments

  1. Ca și tine, și eu la rândul meu am o mulțime de idei, sunt conștient că am investit niște bani total aiurea în unele proiecte, altele chiar au adus și bani, altele au fost o totală lipsă de inspirație. Însă am încercat. Am testat piața. Dacă nu testezi piața n-ai de unde să știi ce merge și ce nu. Da, drept să îți spun, este foarte reală treaba cu un singur proiect odată, însă omul cu idei multe, nu se poate abține.

    1. Testarea pietei sau validarea ideii e una, sa te ocupi de mai multe proiecte e altceva.

Comments are closed.