I love linux

Posted by

Weekendul asta am mancat linux pe paine. Initial a fost frumos, ma cumprins nostalgia vremurilor bune, cand aveam in casa doua servere de net, si cand ma chinuiam cu o goraza de setari prin linuxul ala.

Apoi inevitabil ca a venit momentul in care sa ma umplu iar de nervi, sa injur, si sa spun ca linuxul asta e facut sa te enerveze. Pur si simplu nu vroia sa schimbe macadress-ul. Desi eram cu manualul de la OpenWRT in fata si dadeam comenzile corect. Partea nasoala e ca la router, fatza de un computer standard exista niste setari extra prin ram-ul lui. Desi pana la urma mi-a dovetit ca setarile alea sunt apa in ploaie si ca tot linuxul controleaza sistemul, asa ca o setare minora in /etc/config/network a facut mult mai multa treaba decat celelalte 1000 de comenzi date cu nvram.

Oricum mai sunt o goraza de setari de facut si probabil o sa caut pe cd-urile de back-ul de acum 2 ani un fisier de firewal linux gata facut atunci. Culmea e ca era facuta pentru aceleasi ip-uri interne care le folosesc si acum. Am prostul obicei sa nu folosesc 192.168.0.x in retelele care le configurez eu. Desi folosit de atatea ori pe diverse echipamente mi-a intrat in cap, imi place sa le „customizes” si sa folosesc numerele mele preferate.

Probabil lumea se intreba de ce nu imi pun linux pe laptop sau de ce sunt asa de speriat de el, cand totusi pe de alta parte il iubesc. Raspunsul e simplu: Ca sa pun ip-ul la o placa de retea e asa de simplu in mod text si atat de greu de gasit aplicatia xwindows care face asta incat intradevar ma sperie. Tre sa imi aduc aminte mereu ca Firefoxu-ul se cheama IceWeasel, ca YM-ul e Pidgin, ca daca vreau sa mai instalez o aplicatie tre sa caut, o chestie care nici acum nu stiu cum ii zice. Si ca tre sa caut prin meniuri cum drak ii zicea la aplicatia aia de facea ce facea Photospul sau Word-ul.

Oricum batalia nu sa terminat, mai am de instalat webcamul, imprimanta si un harddisk extern. Cel mai rau ma sperie webcamul, sa-l instalez in mod text.