Desi totul e minunat si frumos, si uman, nu tot timpul reusesc sa inteleg ce inseamna Open Source. Unu din proiectele care le am in cap e legat de acest Open Source, am tot zis ca vreau ca firma mea sa lanseze pe piata cateva produse OpenSource, dar nu reusesc timpul si puterea de intelegere pentru a face acest pas.
Unu din proiectele pe care vreau sa le fac open source ma costat ceva bani realizarea lui, ceva timp proiectarea lui, si parca imi vine sa il vand nu sa il distribui sub licenta GPL. Scriptul despre care e vorba e inca in teste pe unu din siteurile mele, si va devenii in curand activ pe un alt site. Si nu reusesc sa inteleg ce pot castiga daca voi lansa aplicatia si sub GPL.
Pe de alta parte cand ma gandesc la Microsoft si la ideile „comuniste” pe care ni le-au bagat companiile americane in cap VS oamenii aia de mi-au trimis cd-ul cu Ubuntu gratuit imi arata ca se poate, ca e mai bine si mai important asa.
Da or sa spuna unii ca tre sa jecmanesti lumea de bani ca sa ajungi ca Bill Gates, dar ceva nu e in regula totusi, e clar ca se pot face lucruri bune si fara sa ceri o groaza de bani pe ele.
Cred ca primul pas ar fi sa citesc naibi si eu odata in viata ce scrie intr-o licenta, si anume in licenta GPL, ca nu am habar mai despre nimic din ce scrie in ea, si ca tot romanul am inteles doar ca Open Source insemana Gratis.
Din cate stiu, daca e opes source, poti sa-i aduci modificari codului, si sa il redistribui mai departe, fara sa ceri bani vreodata pe el si sa mentionezi de unde il ai. Deci, toti cei ce iti vor folosi codul vor trebui sa mentioneze ca e al tau.
ce imi vine in cap pe moment: ceri bani pe suport, pe personalizare/modificare, pe consultanta, pe folosirea in scopuri comerciale..
ps eu zic ca e bun o chestie din asta si pentru branding
Ai apucat ideea de „open source” exact de acolo de unde nu trebuia s-o apuci. open source-ul nu se face in ideea „am bagat bani si vreau sa-mi iasa si mie ceva”. OS-ul se face de catre pasionati in ideea ca pot transmite codul mai departe si altii pot folosi in imbunatati pe baza codului lor. nu inseamna nicidecum branding sau bani pe suport. Mai bine abandonezi ideea de tot (in a zice ca vrei sa produci soft opensource) si ramai pe partea de closed source. Nu e nicio rusine sa ceri bani pe softul pe care il scrii.