Mostenirea lui Satoshi

Posted by

Eu cred ca Satoshi Nakamoto ne-a lasat in urma ceva mult mai important decat Bitcoin-ul si noi nu vedem asta. Pe scurt, inainte de a detalia mai jos in articol, eu cred ca a lasat in urma 12 discipoli, si incercati sa nu ganditi putin mai complex si sa nu luati numarul asta mot-a-mot.

Eu cred ca din cand in cand, in anumite momente, omenirea primeste cate un cadou (nu stiu daca acel cadou e de natura divina, de natura extraterestra sau pur si simplu natura prin fortele ei nebanuite creeaza un anumit context in mintea unui om).

Daca acum 2000 de ani se incerca a se face trecerea de la „ochi pentru ochi si dinte pentru dinte” la „daca primim o palma peste obrazul drept, trebuie sa intoarcem si celalalt obraz„, de data aceasta intr-o cultura care incurajeaza consumerismul si devorarea tuturor resurselor, cred ca mesajul unui trai minimalist nu putea fi mai bine exprimat decat prin ajutorul tehnologiei si al instrumentelor acestui secol.

Ideea pe care am inteleles-o inca de la inceputurile contactului meu cu tehnologia Bitcoin a fost destul de simpla: „cu cat cheltui mai putin acum, cu atat vei avea mai mult mai tarziu”. Sa zicem ca eu, pentru traiul meu, am nevoie de 1000 de euro pe luna, 12.000 de euro pe an. Daca undeva la final de 2017 as fi avut un bitcoin de cheltuit, acesta mi-ar fi ajuns sa traiesc 1 an de zile, insa daca as fi preferat sa nu il cheltuiesc si sa il tin pana azi, adica 2021, la doar 4 ani distanta, aceiasi „bani” mi-ar ajunge sa imi asigur traiul pentru 4 ani.

Confirmarea acestui lucru mi-a venit si cand am urmarit interviul lui Buhnici cu Mihai Onesie (posibil unul dintre discipoli) care, la fel ca si altii din pasionatii acestui cult, promoveaza un trai minimalist. Ca sa va dati seama, chiar acum, cand cautam clipul de mai sus, mi-a aparut o reclama cu un tip intr-o masina luxoasa care probabil incerca sa imi vanda cine stie ce alt curs cu drumul spre succes.

Traim intr-o societate in care modelele (si valorile) pe care le urmam au masini scumpe, bani, averi, chiar daca din punct de vedere cultural, moral, intelectual cele mai multe dintre aceste „valori” sunt nule.

E din ce in ce mai clar ca drumul aceasta al capitalismului si consumerismului ne duce la distrugere, ca se va intampla in 10 ani sau in 100 de ani, greu de spus, dar cred ca Satoshi Nakamoto a venit in momentul potrivit sa ne prooroceasca ceva, iar mesajul lui e foarte clar: consuma mai putin ca sa ai mai mult.

Va puteti imagina cum ar putea arata planeta sau viata cu oameni care nu-si mai doresc tot felul de masini scumpe, de palate in care nu locuieste nimeni si de telefoane imbracate in aur, dar cu aceleasi functionalitati pe care le are si un telefon obisnuit?

Intr-o lume in care singura religie careia ne mai inchinam este religia banului, cred ca nici nu se putea gasi un mod mai potrivit de a comunica cu oamenii decat prin ceva ce ar putea sa inlocuiasca banii, desi s-ar putea sa nu inlocuiasca doar banii, ci ceva mult mai complex, implantat in mintea colectiva.