Muzeul Memorial Ion Creanga – Humulesti

Posted by

Cea de-a doua zi a excursiei mele prin tara moldovei am inceput-o la casa lui Ion Creanga din Humulesti. Daca ati trecut cat de cat pe la scoala, sigur stiti de ea, de vecini, de tot satul. Daca nu ati citit inca Amintiri din copilarie, pot spune ca e destul de grav dar ca nu e tarziu sa o cititi.

Casa a fost construita de bunicul lui Creanga, Petrea Ciubotariul, in 1830 si a fost amenajata ca muzeu in 1951. Ce mai impresionat cel mai mult la ea a fost simplitatea cu care era construita, un hol mic la intrare si o camera, probabil bucataria + o camera mare cu un pat, o masa si o soba.

Probabil ca la prima impresie casa te duce cu gandul la saracie, dar pe mine ma duce gandul la un trai linistit, in care fiecare isi vedea de treaba lui, de munca, campului, si seara avea un pat pe care sa doarma si o masa la care sa manance.

Mai multe fotografii gasiti mai jos:

De asemenea langa muzeu gasiti o curte cu majoritatea personajelor din povestirile lui Creanga. Casa lui Mos Chiorpec, Calul Balan si biciul pe care se manca bataie, matusa Marioara si altele.