Nu ne-am nascut invatati

Posted by

Intotdeauna mi-a placut sa cred ca pot ajuta alti oameni. Un prieten din online m-a intrebat candva de ce imi pierd vremea cu toti idiotii. Nu am stiut ce sa ii raspund. Am crezut multa vreme ca ii pot ajuta, ca le pot intinde o mana, ca ei sa urce pe o noua treapta a vietii. Am facut asta poate si datorita faptului ca eu nu am primit acel ajutor, ca a trebuit sa lupt singur de cele mai multe ori.

Zilele trecute am avut o discutie cu cineva care mi-a dat mult de gandit. Respectivul are un blog (nu judec continutul altora, asa ca o sa ma abtin sa spun ca e bun sau prost) pe blogspot. Am vrut sa-l ajut si sa ii ofer eu domeniu .ro si hosting. I-am spus ca ii pot cumpara eu domeniu, iar replica primita a fost ceva de genul: „Cum sa-l iei, ca e al meu?„. Nu mi-am pierdut rabdarea si am incercat sa ii explic mai departe ca nume_blog.blogspot.com este diferit de nume_blog.ro si ca un domeniu .ro arata mult mai profesional si il ajuta in evolutia blogului lui. Urmatorul raspuns a fost parca desprins din filmele cu prosti, ceva de genul „nu stiu, nu stiu d-astea” sau, daca as reproduce exact raspunsul, „nu inteleg nimic din ce zici„. Mai rau m-a deranjat faptul ca nu facea un minim de efort sa inteleaga ce vreau sa ii explic.

Mi-am dat seama atunci si in zilele care au urmat, ca de-a lungul vietii am facut des aceasta greseala, sa cred ca unii oameni au potential si ca ii pot ajuta. Din pacate insa, rezultatul s-a lasat intotdeauna cu un gust amar, cu timp si efort consumat din partea mea si fara niciun fel de rezultat benefic.

Am decis ca pe viitor sa fiu mai atent la oamenii din jurul meu, la potentialul pe care il au si la vointa lor de a se ridica. Mai sus e doar un exemplu, o intamplare care m-a pus pe ganduri, dar pot sa va dau multe alte exemple, poate la fel de concludente.

2 comments

  1. nu tre sa ii judeci prea tare, nu e neaparat vina lor. unii nu pot mai mult, altii nu stiu ce vor, altora nu le dai tu lectii ca ei is smecheri. unii se vor destepta candva, nu cred ca vor recunoaste ca puteau fi mai departe daca ascultau de tine acu 1 an sau eu stiu cat timp le-a luat.
    si eu am patit-o de destule ori, ma tot gandesc cum sa selectez oamenii si sa elimin energia risipita aiurea.

    1. Exact asta vreau sa fac si eu, sa elimin energia risipita aiurea. Un prieten mi-a zis: „In sfarsit ai inceput sa inveti”. Cu toate acestea obiceiurile vechi dispar greu.

Comments are closed.