Probleme cu serverul – mai sterge-l si tu de praf

Posted by

De aseara nu a mai mers serverul de hosting, si stiind ca atunci cand sunt obosit mai mult stric decat sa repar, am mers sa dorm lasand pentru ziua de azi aceasta problema. Dupa inca cateva tentative am vazut ca nu reusesc sa-l accesez asa ca am apelat la cei de la suport. Problema era pe cat de banala pe atat de greu de rezolvat. Se pare ca din cei 10 giga pe care ii am alocati, foloseam vreo 17 giga, asa ca a trebuit sa sterg ceva. Greu de ales ce sa stergem. Tot la recomandarea lor am scapt de niste fisiere de log care aveau vreo 2 giga si au mai ramas niste filme si poze care erau si alea mari si de care am scapat repede direct din linia de comanda.

Daca tot am vazut ca e rost de curatenie m-am apucat sa analizez si sa sterg si alte chesti care ocupau spatiu degeaba.

/val/log/maillog e unu din fisierele mari care imi poate da dureri de cap si altul e cel din /var/turbopanel/backup/lunar…

Deci daca aveti un server e bine sa va uitati la ele din cand in cand. De asemenea am invatat o comanda noua du -h care listeaza marimea directoarelor, foarte utila in analiza chestilor uitate prin /home

2 comments

  1. imi poti spune, te rog, cum si unde folosesti comanda du ? eventual un link pe net daca e crezi ca e mai greu de explicat.
    multumesc !

  2. lafel ca si comanda ls, cred ca au sintaxe aproape asemanatoare.
    cel putin am vazut ca merge si ls -alh si du -alh, primele 2 optiuni le foloseam inainte la ls, acum folosesc si -h de la Human ca sa arate marimea in K,M,G nu doar in biti.

Comments are closed.