Sclavii sau stapanii tehnologiei?

Posted by

Aud mereu in jurul meu voci care spun cat de nociva este tehnologia, cum reuseste sa ne fure timpul si sa ne subjuge, cum ar fi bine sa lasam telefoanele si tabletele deoparte si sa ne bucuram de viata.

Imi aduc aminte ca a fost si o campanie acum ceva vreme, prin iarna, care te indemna sa stai cat mai mult fara sa te uiti la telefonul mobil (detalii aici) si parca nu e singura astfel de campanie pe care am vazut-o in online. Pe de alta parte, eu sunt un mare adept al tehnologiei si un mare evanghelist al ei si al utilitatii si imbunatatirii pe care o aduce in viata noastra.

Asa ca intrebarea de mai jos este foarte bine fondata: Suntem sclavii tehnologiei sau stapanii ei?

Am sa incep cu ceea ce cred eu, ca sunt stapanul ei, ca ma ajuta si imi imbunatateste viata. Chiar daca ma auziti ca eu sunt conectat la internet si atunci cand sunt in concediu, si atunci cand sunt in autobuz si ca nu pot sa stau doua zile fara internet, si ati putea trai cu senzatia ca sunt de fapt sclavul ei, va spun ca nu e asa.

Zilnic stau doua ore in tren, si aproape intotdeauna sunt conectat la net si sunt cu telefonul sau laptopul in mana. As putea foarte bine sa aleg sa nu fac nimic si astfel doua ore din viata mea ar fi irosite zilnic fara niciun scop. As putea sa dorm si sa ma simt odihnit, sau as putea pur si simplu sa citesc o carte, ceea ce in conceptia multora ar insemna o forma mult mai utila si placuta a timpului.

Si am luat toate aceste exemple pentru a putea sa va arat ca cei care aleg sa citeasca, sa doarma sau sa stea pur si simplu degeaba, ar putea fi foarte bine considerati sclavii cartilor, sau ai lenei, sau, de ce nu, ai somnului. Sa va mai povestesc si de cele 30-40 de minute pe care le stau zilnic in autobuz? Sau cand stau pur si simplu in statie? Pentru foarte multi e un timp mort, pentru mine e timpul in care raspund la mailuri, conversez cu prietenii din online si fac multe alte lucruri utile.

Tehnologia a fost creata sa ne imbunatateasca viata, dar e alegerea noastra cum o folosim si daca vrem sa fim sclavii sau stapanii ei, la fel cum un alt om alege sa stea in tren si sa nu faca nimic. As vrea sa nu mai vad atat de multi oameni care incearca sa-mi explice cat de daunatoare este tehnologia si cum ne distruge ea viata.

4 comments

  1. Tehnologia ne da posibilitatea de a alege sa fim conectati sau nu la un intreg global. Fiecare alege cum si cat o foloseste. Sclavi pot fi numiti cei care capata o oarecare dependenta patologica diagnosticabila psihologic (poate cei care stau 15-20 ore pe zi si nu se pot opri..)

  2. si totusi in alegerea asta constienta a ta, raspunzi la telefon cand esti la volan sau esti sclavul regulilor de circulatie? vezi tu, pentru a putea gandi din afara cutiei presupune implicit ca accepti ca esti in cutie 😉

    1. Se leaga la sistemul masinii telefonul si raspind de pe volan.

  3. sunt de acord cu tehnologia care imbunatateste viata – gen, o salveaza. inima artificiala, proteze pentru locomotie, antibioticele, bicicleta sunt inovatii care merita atentie. sustin tehnologia – care intarzie sa apara – acea tehnologie care va exploata la maxim energia solara, eoliana si hidroelectrica.

    televizorul, telefonul, calculatorul, gps-ul si tableta sunt instrumente de control, iar tu sigur nu esti stapan. „ei” decid ce informatie sa transmita si sub ce forma. mai nou iti explica si ce trebuie sa intelegi si cum sa simti, gandind pentru tine.

Comments are closed.