Sustin programatorii, dar cu o limita

Posted by

Uneorii clientii mei au cerinte mai „ciudate”. Le spun eu ciudate pentru ca sunt iesite din tiparul standard dar sunt cerinte normale pentru afacerea lui. Pentru respectivele cerinte am doua variante, una sa fac un modul custom ceea ce implica totusi un timp de executie sau varianta mai usoara sa cauti pe net si sa cumperi modulul care sa faca respectivul job pentru tine. Si aici cand vine vorba de module chiar daca o sa gasesti cateva variante o sa ai bucuria sa constati dupa ce le cumperi ca nu functioneaza deloc sau nu functioneaza asa cum ti-ai dorii.

Din fericire experienta m-a invatat sa prevad in buget o astfel de situatie, pe client nu il costa mai multi bani doar ca pierd eu din profitul pe care il estimam initial pe proiect. Ceea ce e ok pentru ambele parti. In cazul de fata a trebuit sa cumpar 6 module. Exista si varianta demo grauita dar fix optiunea care ma interesa pe mine era cea care se regasea doar in varianta pro. Primul pe care l-am luat a fost de 77 de dolari, gandindu-ma ca fiind cea mai scumpa varianta sunt sansele cele mai mari sa faca in varianta PRO ce ma interesa pe mine. Chiar am schimbat dupa cumparare cateva mailuri cu el si mi-a explicat ca nu este tehnic posibil (intr-un fel avea si el putina dreptate), pe al doilea modul am dat vreo 19 dolari si era copia celui de 77 doar la un pret mai mic, apoi am cam pierdut socoteala ca devenisem frustrat de faptul ca s-ar putea sa nu pot sa rezolv problema. In final am gasit un modul care face fix ce aveam eu nevoie, a costat 26 de dolari si singurul lucru care m-ar putea deranja e faptul ca are foarte multe optiuni si permite multe configurari pentru multe situatii. Adica ar fi justificat usor pretul de 77 usd ca se vede ca interfata grafica e muncita si arata pro.

Legat de titlu, inteleg perfect munca de programator, inteleg perfect faptul ca oamenii aia au muncit fiecare la produsul lui, Nu o sa stau sa deschid rezolutii si cazuri de returnare a banilor pentru cei carora le-am dat 20-30 de dolari desi si eu muncesc pentru banii mei. Dar pentru modulul de 77 de dolari deja am deschis de saptamana trecuta disputa sa vedem daca imi da banii inapoi. Termenii si conditiile erau destul de bine facute astfel incat sa nu-mi dea banii inapoi, depinde de cei de la paypal dar au o politica destul de protectiva pentru cumparator si nu pentru vanzator si s-ar putea sa reusesc.

De ce nu cer banii si de la ceilalti care au cerut 20-30 de usd pe modul? O data downloadat produsul, ai codul lui, daca nu si-a pus vreo extraverificare in cod el nu are de unde sa stie daca tie chiar nu ti-a folosit modulul respectiv sau daca o sa te folosesti de el dar vrei si banii inapoi. Si vreau sa ii incurajez sa continue sa dezvolte astfel de module si nu sa capete frustrari ca oamenii cer banii inapoi. Mai ales ca modulele functionau corect doar ca nu erau user friendly ceea ce pentru un utilizator cu putina experienta pe internet ar putea fi un adevarat cosmar.