Turul Romaniei 2010 – Galeriile romane (ziua 5)

Posted by

Asa cum le-am promis colegilor de calatorie, galeriile romane au fost cu adevarat spectaculoase, dar si mai spectaculos a fost ghidul nostru pe care nu te-ai mai fi saturat sa-l asculti povestind. Avand in vedere ca minele de stat sunt in insolventa, ghidul era de fapt directorul institutiei, dar era clar facut pentru a fi ghid. Modul in care ne-a expus intreaga poveste, a fost extraordinar. Oricat de talentat as fi la povestit, nu o sa pot sa redau talentul de povestitor al acestui om. Nu stiu cat de rau mi-ar parea sa dispara galeriile romane, dar cu siguranta mi-ar parea enorm de rau sa vad ca un astfel de om se pierde in negura istoriei, sau ca destinul il face sa ia alte drumuri in afara de acela de a povesti altora despre meseria lui.

Vizitarea galeriilor se face in 3 parti, prima parte este in subteran, vizitarea galeriilor, a doua parte afara, instrumentele cu care se prelucra aurul, si ultima parte intr-o cladire unde se poate vedea macheta si o colectie de poze deosebite de pe la 1800 parca.

Rosia Montana - Intrarea in galeriile romane Haotik in Galeriile Romane Rosia Montana Expozitia de istorie

In concluzie, trebuie neaparat sa vizitati aceasta locatie, mai ales ca nu se stie cata vreme vor mai fi deschise spre vizitare sau vor mai exista aceste galerii in masura in care cei de la Golden Corporation vor obtine avizele de mediu si vor rade tot muntele sa scoata aurul din el.