509 KWh productie energie electrica luna iulie

Posted by

Este un nou record, cea mai buna luna pe ultimii 2 ani si asta probabil si datorita faptului ca am stat aici si am utilizat mai mult din curentul pe care trebuie sa recunosc ca il am din abundenta vara. Trebuie de asemenea sa mentionez ca de fapt 509 KWh este curentul consumat, masurat pe contorul de iesire din sistem si nu productia efectiva care probabil ar fi fost mult mai mare.

Dar daca ai curent „gratis”, nu consumi asa, ca sa te afli in treaba si in acest caz nu mai este relevanta recuperarea investitiei?

Asta m-a intrebat un prieten acum cateva luni cand incerca sa imi explice ca bagi o caruta de bani in sistemul fotovoltaic, bani pe care nu ti-i mai recuperezi niciodata sau au o perioada de amortizare de peste 15 ani de zile. La investitia mea finala, chiar e posibil sa depasesc mai mult de 20 de ani perioada de amortizare.

Ei bine, raspunsul e si da si nu, in principiu sunt mult mai atent la consumul de curent electric, am descoperit ca orice transformator pe care il uit in priza consuma 1Wh, asa ca incerc pe cat posibil sa consum cu mare atentie curentul, mai ales in zilele care nu-s asa generoase din punct de vedere solar.

Pe de alta parte, pana si motocoasa este una cu disc care este actionata electric. Plita cu inductie, cuptorul cu microunde si multe altele functioneaza doar electric. In afara de generatorul pe benzina, nu prea am niciun fel de unelte care sa nu fie actionate electric sau pe baterii. Asa ca profit la maxim de energia produsa de soare.

O parte din energie caut sa o stochez pentru la iarna, cand probabil soarele nu o sa mai fie atat de generos cu panourile mele, dar despre cum fac asta nu o sa discut aici, oricum ideea mi-a venit in urma declaratiei fostului Ministru al Energiei Anton Anton, care spunea sa stocam curentul in gaz. Toata presa a ras, eu am bagat la cap si am cautat sa aplic cam aceeasi idee cu resursele mele mai limitate. Ce a iesit, vedem la iarna.

Ai suficient curent?

Am vazut frica asta la toti care aud ca am panouri fotovoltaice, am vrut sa pompez apa dintr-un bazin sa irigam gradina vecinului, era speriat sa nu raman fara curent, sotia mea are aceeasi frica pe care ce-i drept i-o alimentez si eu, dar oricum, desi exista frica asta, se apuca sa faca mancare la 9 seara cand functionez doar pe baterii si tot asa. Da, in principiu pot exista momente cand nu ai suficient curent, ca e bine sa fii atent la el, la ce consumatori ai si in ce momente folosesti consumatorii respectivi, dar pe perioada verii am in 99% din timp curent mai mult decat pot consuma si, dupa cate vedeti, nu ma zgarcesc deloc cu consumul.

Merita sau nu merita investitia in asa ceva?

Nu stiu, nici nu-mi pasa. Cred ca va puteti calcula singuri toata treaba asta, chiar daca pare complicat, sunt firme care se ocupa cu asa ceva si va pot face un calcul. Probabil daca vor mai exista blogurile peste 15-20 de ani, o sa postez un articol in care sa spun ca mi-am recuperat investitia. E o discutie lunga pe treaba asta, asa ca nu are rost sa detaliez mai mult aici. Au fost cazuri cand le-am demonstrat matematic unor oameni ca, uite, X e mai ieftin decat Y, cu cifre si la final concluzionau ca tot Y e mai bine.