7 gadgeturi de luat cu tine intr-o calatorie

Posted by

meseria-de-travel-writer De-a lungul calatoriilor mele, am tot lucrat la un kit de calatorie care sa acopere aproape orice situatie, bineinteles ca de obicei am un sac mare si greu, plin de tot felul de adaptoare, incarcatoare, cabluri, baterii etc. Foarte multi prieteni stiu ca am in sac orice cablu mi-ar cere (cu exceptia cablului de iPhone) si am de asemenea tot felul de adaptoare, cititoare de carduri si orice altceva ar putea fi necesar, in orice situatie. In cazul calatoriilor lungi, mai ales daca implica transportul cu avionul si nu cu masina, a trebuit sa optimizez putin kit-ul si sa renunt la o mare parte din aceste cabluri si adaptoare.

1. Aparatul foto

Cred ca e foarte clar motivul pentru care l-am pus primul pe lista. Presupun ca vrei sa pastrezi cateva amintiri legate de locurile pe care le vizitezi si, pe langa suveniruri, pozele iti pot oferi detalii de care iti vei aminti cu mare placere peste cativa ani. Adevarul este ca foarte rar ma uit la pozele facute de-a lungul timpului, mai ales ca sunt mii de poze, dar uneori le arat prietenilor la intoarcerea dintr-o calatorie, pentru a-mi nuanta mai bine povestile. Desigur ca o parte din povesti le-ar putea citi pe blog, dar din pacate nu toti prietenii mei imi citesc blogul, pentru ca oricat de greu va vine sa credeti, am si prieteni care nu folosesc internetul mai mult de o ora pe saptamana.

2. Laptopul

E foarte bun pentru a descarca pozele din aparatul foto. Daca nu aveti cititor de SD card la el, sau aparatul foto are alt tip de card, atunci e bine sa ai in geanta si un cititor de carduri, pentru a putea descarca pozele. De asemenea, e foarte util seara la hotel, pentru a cauta informatii suplimentare despre obiectivele turistice pe care le ai in plan a le vizita in urmatoarea zi, sau orice fel de informatii.

3. Smartphone-ul sau tableta

Este deosebit de util un astfel de device in multe situatii. Am ales smartphone si nu telefon normal, pentru ca acestea vin cu gps, internet si alte facilitati care te pot scoate din multe situatii neplacute. De asemenea, am harti cu metrourile pe smartphone, softuri pentru mersul trenurilor din tara respectiva, foarte util cel din Germania de exemplu si orice alte aplicatii care m-ar putea ajuta in tara respectiva. Google maps mi-a fost foarte util, chiar si fara internet salvand zona respectiva.

4. Baterie externa

In general ai zice ca nu ai nevoie de ea, eu o iau cu mine intotdeauna, pentru situatiile in care, din diverse motive, am uitat sa incarc seara la hotel un device, sau raman fara curent. E un fel de back-up pentru situatii de criza. Pana acum nu am avut nevoie de ea in calatorii si cred ca nu e o mare problema daca o uiti sau decizi ca te poti lipsi de ea intr-o anumita calatorie. Dar dupa cum bine stiti, exact atunci cand nu o ai, o sa ai nevoie de ea.

5. Modem internet Wi-Fi

Probabil va intrebati la ce imi trebuie modemul de internet cu mine, avand in vedere ca roamingul te-ar duce la faliment doar in cateva ore de utilizare. Ei bine, am obiceiul sa-l decodez inainte de a pleca intr-o calatorie mai lunga (le cam pierd de obicei, de aceea, pana la urmatoarea calatorie, sunt toate sansele sa fie altul nou si codat in reteaua de la care am internet). Primul lucru pe care il fac atunci cand ajung intr-un oras mai mare este sa ma interesez de o cartela prepay de internet. Uneori sunt destul de scumpe, alteori merita banii, oferind un net decent si util.

In Japonia nu l-am luat cu mine, deoarece stiam ca sistemul lor nu e bazat pe cartele si e ceva asemanator terminalelor noastre Zapp, dar in rest sta cu mine in calatorii si este o alternativa la wireless-ul oferit de hotel sau prin alte locuri publice.

6. Un stick usb

Asta e bun oricand la casa omului, nu se stie cand ai de transferat ceva si nu ai cum. E un lucru pe care e bine sa-l tii la chei, dar cum in calatorii nu iei si ditamai maldarul de chei cu tine, atunci probabil ca stick-ul trebuie mutat in geanta, alaturi de celelalte device-uri.  Daca nu plecati singuri la drum si mai aveti si alte persoane cu voi, s-ar putea sa vreti sa faceti schimb de poze, sau de alte fisiere pe care le aveti in laptop.

7. Adaptoare si incarcatoare

In functie de tara in care mergeti, e bine sa va interesati de sistemul electric utilizat sau de tipul de prize folosite in mod uzual in aceasta tara. Chiar si in Uniunea Europeana sunt tari ca Marea Britanie si Italia care au prizele diferite de cele cu care suntem noi obisnuiti. De asemenea, este bine sa stiti si tensiunea de pe retea, 220 volti sau 110 volti.

In Japonia de exemplu sistemul este pe 110 volti. Nu am avut probleme cu device-urile care consuma putin, dar de exemplu epilatorul Danei a fost foarte deranjat de 110 volti si mergea in reluare, nici gand sa-si faca treaba. Laptopurile si incarcatoarele de la mobile nu aveau nevoie de o tensiune atat de mare, asa ca functionau fara probleme si fara.

In afara de adaptoarele de priza, un alt lucru important sunt incarcatoarele pentru acumulatorii aparatului foto, pentru laptop si pentru tableta. Se pot face ceva optimizari in privinta lor, de exemplu daca smartphone-ul sau tableta se incarca prin usb, puteti lua doar cablurile si incarca de la laptop. Totusi, aveti grija ca eu m-am trezit cu prea multe device-uri cu aceeasi mufa, dar cu un singur cablu, asa ca trebuia sa am grija seara sa le incarc pe rand si cel care se incarca cel mai greu (tableta) sa ramana la incarcat peste noapte. E buna si optimizarea, dar nu exagerati.

2 comments

  1. Cred ca depinde foarte mut unde pleci si pentru cat timp pleci. Uneori nu are sens sa iei atatea gadget uri cu tine.

  2. pentru mine in primul caz ar fii telefonu si incarcatoru..dupa vine laptopul..ca, conexiunea o fac si la telefon de wi-fi 😀

Comments are closed.