Zilele trecute am tot vazut pareri pe alte bloguri, legate de motivatia principala a scrisului pe blog si cum foarte multi sustin ca ei scriu pe blog doar din pasiune, moment in care m-am decis sa vin cu motivele mele pentru care scriu pe blog. Motive care se pot regasi si la altii, sau care ar putea determina pe altii sa isi faca si ei blog.
1. Pasiune
Motivul principal pentru care scriu pe acest blog este pasiunea mea pentru scris. Da, stiu ca suna a cliseu si ca mai nou toti bloggerii scriu doar din pasiune si nu le trebuie bani, campanii sau alte prostii de genul asta. Pasiunea mea vine inca din timpul adolescentei, cand scriam zi de zi intr-un jurnal. Ma gandesc ca la un moment dat sa public tampeniile scrise in acea perioada a vietii, poate totusi intereseaza pe cineva. La un moment dat, aparuse si al doilea jurnal, jurnalul de vise, in care notam visele avute noaptea. Viata din acea perioada reprezinta o fluctuatie continua intre normal si paranormal. Intre timp, toate chestiile alea oculte din capul meu au disparut, pasiunea de a scrie zilnic intr-un jurnal a ramas.
Cu toate acestea, atunci cand mi-am cumparat acest domeniu, nu l-am cumparat nici din pasiune pentru scris, nici pentru a castiga vreun ban cu el, ci pur si simplu din pasiune pentru propria persoana. Aveam cateva forumuri si site-uri prin care ma facusem remarcat in online-ul romanesc, iar blogul se dorea a fi pur si simplu un indicator de celebritate. Nu aveam de gand sa il promovez, aveam cu totul alte site-uri in semnaturile de pe bloguri, nu spuneam nimanui de blog. Imi promovam brandul „Haotik” si, cu cat mai multi oameni stiau de acest nume, cu atat traficul avea sa creasca. Deci foloseam Google Analytics pe post de indicator al prezentei mele in online.
2. Utilitate
Al doilea motiv pentru care mi-am deschis blogul a fost cel legat de utilitatea lui. Multa vreme ati vazut sus la titlu Haotik Note-Blog, dar niciodata nu m-a intrebat cineva de ce Note-Blog. Ei bine, veti afla acum de ce exista pe acest blog articole tehnice legate de programare, sisteme de operare. Acele articole sunt scrise pentru mine si, de cate ori vedeti ca am pus o galerie de poze pe blog, sa stiti ca am trecut pe la articolul acesta. Putin ma intereseaza daca cineva citeste sau nu acel articol, exista pentru mine pentru a da usor de el atunci cand am nevoie. Si, cum nu am memorat niciodata comanda aia de redimensionat poze, ajung de fiecare data la acel articol.
Cu timpul, am descoperit ca multe din lucrurile utile pentru mine sunt utile si altora care au aceleasi probleme ca si mine, astfel articolele respective au evoluat si au devenit un fel de tutoriale scrise mult mai atent si mai pe intelesul oricarui cititor.
3. Branding personal
Am crescut frumos brandul, am dat de pamant cu el la un moment dat, cand nu credeam ca Haotik este un brand, ci inca vedeam totul ca pe o joaca (o joaca pe care o luam foarte in serios, dar totusi o joaca). Daca la inceput, asa cum va spuneam mai sus, blogul a fost un indicator pentru brandingul personal, a devenit, la multa vreme dupa existenta lui, un promotor al brandului personal.
Acest blog ma ajuta foarte mult pentru branding si am de gand sa il folosesc in continuare si pentru a ma promova. Dupa cum unii deja au observat, sunt destul de atent la brandingul personal in ultima vreme, iar acest blog ma ajuta sa spun ce vreau eu despre mine si nu ce vor altii.
4. Networking
Desi la inceput nu m-as fi gandit la asta, blogul mi-a oferit accesul la o retea de oameni minunati. Ma bucur ca am reusit sa cunosc in ultimii ani atat de multi oameni, ma bucur sa vad ca zi de zi multi alti oameni imi citesc blogul. (De fapt, sunt putin speriat de afluxul de comentatori noi despre care nu stiu nimic, dar am eu timp sa-i cunosc.)
Cred ca daca vreau sa ajung la orice persoana publica din Romania, in acest moment este necesar sa comunic pe blog si sigur unul din cititori are un prieten, care are un prieten, care ma poate introduce la respectiva persoana. Daca nu, sigur ca exista si alte solutii.
5. Cititorii
Pentru ca pentru ei scriem pana la urma, ei ne critica sau ne incurajeaza in ceea ce facem. Numarul lor este cel care uneori ne motiveaza sa mergem mai departe, sa scriem mai mult si mai bine. Pe o parte din ei nu ii cunosc, de curand am inceput sa adun ceva mai multe date despre ei si sa ii cunosc cat de cat la nivel de grup. Si, cu toate ca pe unii dintre voi nu va cunosc, mi-ati oferit multe momente minunate, in care am ras la comentariile voastre sau in care ati adus valoare acestui blog.
6. Promovare
Blogul este si un mijloc de promovare a altor afaceri pe care le desfasor in online, de exemplu rezultatele anuntului parteneriatului dintre DigiPedia.ro si evoMAG.ro ar fi fost mult mai slabe, daca le-as fi comunicat doar pe blogul DigiPedia. Am o baza de cititori semnificativa, care ma ajuta sa pornesc cu dreptul anumite proiecte sau sa promovez eficient proiectele altora.
7. Beneficii
Si am ajuns si la ultimul motiv, l-am pus ultimul, desi in ultima vreme a crescut in importanta. Este vorba de beneficiile pe care le aduce un blog. Nu sunt extraordinare, mai ales cele materiale, dar exista si sunt binevenite. Bineinteles ca si din punctele de mai sus putem trece cateva tot la beneficii, dar in general ma refer aici la beneficiile in bani, calatorii sau participarea la diferite evenimente.
Cam acestea sunt cele mai importante lucruri care ma motiveaza sa scriu zi de zi pe acest blog. Nu stiu daca sunt cele mai bune motive, nu stiu daca mai sunt si altele, pe care nu le-am putut pune pe lista, fiind undeva in subconstient, dar sper sa fie si motivele celor care aveti un blog si pe care va doriti sa-l dezvoltati. Daca aveti si alte motive, le puteti pune intr-un comentariu, nu strica sa descopar ca exista alte motive la care nu m-am gandit poate niciodata.
Eu cand am inceput sa fac site-uri, sa invat HTML, CSS, etc, imi ocupa mult timp, chiar ma gandeam daca am nevoie de asa ceva, am loc de muca bun, venit normal. Mai am nevoie de ceva? Chiar am renuntat de cateva ori. Apoi iar incepeam. Gandurile rele au disparut cand am vazut primele roade a muncii mele. Acum sunt blogger incepator (cel putin asa cred). In acest domeniu sunt atat de multe lucruri pe care le putem invata, si nu doar invata, dar si sa le utilizam in practica. Sper ca voi avea rabdare si putere suficienta pentru a ajunge pe “podium” 🙂
Chiar ma intrebam daca mai sunt „nebuni” care isi noteaza visele…prin clasa a VII a am inteles ca sunt si alte lucruri mai importante,cum ar fi „gagicile”,si am renuntat la contorizarea viselor
Spor la cat mai multe articole, cel putin de aceeasi calitate ca si pana acum. 🙂
@Alex o sa vezi ca e greu dar si frumos.
@Stefan Multmesc frumos si ma bucur ca iti plac.
@pacalici Pentru gagici aveam jurnalul celalalt :))
Pentru mine blogul e un mic coltisor de internet unde am reusit sa formez o comunitate de oameni cu care interactionez frecvent (sau cat de des pot eu si imi permite timpul), prin intermediul comentariilor, al postarilor pe facebook, instagram, twitter si mai nou youtube. Am un serviciu full time, 9 ore pe zi, unde stau tot cu ochii in calculator si sunt zile atat de aglomerate in care de la servciu abia am timp sa dau approve unui comentariu sau sa raspund la vreo intrebare pe facebook.
Si evident trebuie sa recuperez acasa, seara, dupa o naveta obositoare (stii povestea si acum te admir pentru constanta de care ai dat dovada in tot acest timp) si cu toate astea simt ca merita din tot sufletul? O fi pasiune, o fi nebunie? Nu stiu, dar stiu ca viata mea ar fi mai goala fara micul meu spatiu virtual.
Sunt de acord cu boldarea de la punctul 5, nu ca celelalte nu ar fi importante. 🙂
Foarte frumos acest articol , el este binevenit pentru uni care sunt momentan mai in ceata si de ce nu poate sa dea un implus pozitiv multor persoane 🙂