Ce au inteles romanii despre Banksy

Posted by

Zilele trecute a aparut prin presa si pe la stiri ultima isprava a lui Banksy cand un tablou vandul la licitatie pe aproape doua milioane de dolari s-a autodistrus. O sa las in finalul articolului clipul daca chiar mai exista cineva care nu l-a vazut.

Ce au inteles romanasii nostrii din aceasta isprava? Ca omul nu mai era bagat in seama, gen vedetele de carton de pe la noi si simtea nevoia sa mai apara si el prin presa si de aceea ar fi facut treaba asta, si cand cineva i-a atras atentia ca totusi nu s-a vandut cu 100 de euro ci cu 2 miloane de euro, comentariu care m-a distrat cel mai mult a fost „probabil vroia sa treaca la urmatorul nivel

Cateva lucruri despre Banksy

Cred ca tine de cultura generala a fiecarui om sa stie cate ceva despre cine e Banksy si care este filozofia lui de viata, valorile in care crede si asa mai departe.

  • Unul din lucrurile pe care acesta le sustine si pentru care face tot felul de nasbatii este faptul ca el crede sau mai bine zis el sustine faptul ca tablourile trebuie sa stea pe peretii celor care apreciaza arta si nu a speculantilor care cumpara un obiect de arta pentru a ii creste valoarea si pentru a il vinde dupa aceea mai tarziu la licitatie. 
  • Ca dovada a celor sustinute mai sus, in 2013 a vandut cateva tablouri la o taraba din New York, incasand pe ele undeva la 60 de dolari desi valoarea lor estimata pe piata era de 40.000 de dolari.
  • Tabloul care s-a vandut zilele trecute si care a fost distrus, nu era scos la licitatie de catre autor, acesta l-a vandut in urma cu cativa ani si a pregatit mecanismele de autodistrugere de atunci in caz ca vreodata ajunge sa se vanda la licitatie. Cu alte cuvinte, nu doreste ca operele sale sa fie vandute la licitatie si sa le creasca valoare, vrea sa fie aprecite doar de cei care iubesc asta, asa cum ar fi si normal sa fie.
  • O mare parte din operele sale sunt pe strada, pictate pe ziduri si au fost cazuri cand s-au vandut la licitatie ziduri de case sau garduri de piatra pentru ca acestea contineau o opera a acestui autor.
  • Banksy nu vinde fotografii sau reproduceri ale operelor sale de pe strada dar uneori casele de licitatie au vandut astfel de opere lasand in seama cumparatorului problema efectiva a mutari zidului respectiv in alta parte.
     

Sunt si alte lucruri nebunesti pe care Banksy le-a facut ca sa atraga atentia, nu neaparat asupra lui ci asupra modului in care unii artisti se prostitueaza si fac arta pentru bani si nu arta pentru pasionati.

Din punctul meu  de vedere e un artist de care ar fi trebuit sa auzi si inainte de evenimentul din presa de zilele trecute si de care cu siguranta veti mai auzi. 

Sfatul meu a celor care se uita la tv si vad doar vedete de carton care nu stiu ce sa mai faca sa fie bagate in seama de presa este sa iesiti din mindsetul acela si sa incercati sa va imaginati si alte tipologii de oameni care au succes, avem si noi un model, sau doar unul imi vine mie in minte din pacate, Simona Halep dar sa speram ca va reusi sa schimbe destule mentalitati astfel incat in 10 ani sa avem mai multe vedete care au muncit din greu si nu doar si-au aratat tatele pe la tv.

Momentul in care acum cativa ani a construit mecanismul de autodistrugere si licitatia unde se distruge tabloul