Picturi in valoare de 40.000$ vandute la doar 60$

Posted by

graffiti-banksy Nu e vorba de vreo greseala sau de vreo farsa. S-a intamplat zilele trecute pe strazile orasului New York. O initiativa laudabila din partea artistului si as vrea cat mai multi artisti din lumea aceasta sa faca astfel de lucruri. Despre cum au ajuns operele lui Banksy sa fie vandute la o taraba pe una din strazile New York-ului puteti citi detaliat aici sau in The Guardian. Nu am sa intru prea mult in detalii.

Pe scurt, un batran parea sa vanda pe taraba lui copii ale picturilor cunoscutului artist Banksy, opere ce tocmai fusesera expuse in New York. Pe parcursul intregii zile au existat 3 cumparatori, in total fiind vandute doar 8 tablouri pentru suma de 420$.

Prima vanzare are loc la 15:30, o femeie cumpara doua tablouri micute pentru copii ei, dupa ce negociaza o reducere de 50%. La 16:00 o turista din Noua Zeelanda cumpara si ea 2 tablouri. La 17:30 un barbat din Chicago, care isi redecora casa, cumpara si el 4 tablouri.

Insa ideea mi-a parut extraordinara. Din punctul meu de vedere, este un tribut adus celor care apreciaza cu adevarat arta, acelora care cumpara un tablou pentru ca le place si nu pentru ca este pictat de un artist mai mult sau mai putin cunoscut. As vrea sa vad si alti artisti ca fac astfel de fapte. In felul asta tablourile pot ajunge pe peretii acelora care iubesc cu adevarat arta.

Mai multe nu am ce sa va mai spun, va las sa vedeti si clipul aparut pe canalul oficial al artistului. Inca o data, din partea mea, jos palaria.

Daca sunteti interesati si de alte opere ale artistului, va recomand un film, a scris cate ceva despre el Monica Jitariuc.

5 comments

  1. Asta se intampla cand intervine foamea, sanatatea care nu mai este curata si nevoiile, tot vom vinde totul foarte ieftin la un momendat cand o sa avem nevoie de ceva ce este mai scump…

  2. Mai este undeva pe net un filmulet al unui violonist celebru care a facut un experiment similar, a cantat intr-o statie de metrou..foarte putini au poposit sa il asculte. Desi un bilet la un spectacol al sau costa de la sute de dolari in sus..si mai tot timpul nu sunt suficiente bilete……Putin stiu sa aprecieze valoarea reala, totul se rezuma la ambalaj, eticheta…

  3. Mare dreptate are Zambesc, ne orientam dupa marketing…prea multa reclama, advertisingul de conduce viata. Pana la urma e o forma de snobism.

  4. Nu poti sa dai vina doar pe marketing. Pana la urma unii vor sa faca bani, chiar daca nu-s super voci sau super talente, si cumva reusesc sa vanda. Am ales muzica pentru ca acolo se vede cel mai bine mizeria.

    Sau alt exemplu, imi plac melodiile de la Vunk, mi-a placut la nebunie spectacolul pe care l-au avut dar pe strada s-ar putea sa nu-i recunosc, iar daca vor canta la metrou s-ar putea sa fiu prea grabit si sa cred ca-s niste cersetori care canta bine si nedemni de luati in seama. Cred ca tine si de cultura noastra asta.

Comments are closed.