Afacere cu domenii, foarte profitabila

Posted by

Am vazut ca inca mai sunt oameni in ziua de azi care incearca sa prinda domenii foarte bune, pe care probabil, din diferite motive, proprietarul nu le-a mai platit si se elibereaza pentru a fi cumparate de publicul larg. Nu m-ar mira ca uneori, chiar din neatentie, sa se ajunga la pierderea unor domenii.

In primul rand, daca vrei sa incepi un astfel de business, trebuie sa cunosti bine ciclul de viata al unui domeniu (domain lifecicle) care poate sa fie de doar 5 zile in cazul domeniilor .com sau de pana la 90 de zile (atentie in mod special nu am scris 3 luni) in cazul domenilor .ro. Si cand zic ca trebuie sa cunosti foarte bine acest ciclu, trebuie sa cunosti inclusiv ca acea perioada se calculeaza pana la 12:00 noaptea sau pana la ora la care a fost inregistrat domeniul.

Apoi o sa impart domeniile in foarte bune, bune, bunicele si mediocre. Daca vrei sa le vanezi tu manual, adica te uiti la data expirarii, calculezi peste cat timp expira si speri sa fii primul care il inregistreaza, iti garantez ca nu vei prinde decat domenii bunicele si mediocre. Cele bune si foarte bune sunt vanate in cu totul alt mod. Daca vrei sa faci o afacere din asta, va trebui sa intelegi uneltele de care ai nevoie pentru a lua astfel de domenii intr-un timp mai scurt de o secunda.

Probabil ai auzit si tu ca cei care vaneaza astfel de domenii au tot felul de scripturi automate cu care cumpara astfel de domenii, dar si aici lucrurile sunt putin mai complicate decat crezi.

Ca sa intelegi cel mai bine, o sa iti explic asa pe scurt cam ce inseamna toata treaba asta si cum se discuta intre cele 3 parti: registry, registrar si registrant. Registry este cel care detine domeniul, registrant esti tu, owner-ul domeniului dupa ce il cumperi, iar intre voi este intotdeauna un registrar, este de obicei o firma mare de hosting care are tot felul de conditii negociate cu acesti registry. Acum, sa nu va ganditi ca au ei vreo intelegere secreta cu aia astfel incat sa fie primii clientii lor, principiul primul venit, primul servit ramane in vigoare doar ca pentru a fi primul de data asta conteaza doua lucruri si trebuie sa te gandesti bine cum faci sa le ai pe amandoua.

Primul lucru este sa ai acces la API-ul registrului (de exemplu in cazul .ro registru este ROTLD, autoritatea romana pentru domeniile romanesti) si toate firmele acreditate ca registrari au acces la acest API prin care probabil ati vazut si voi ca, daca cumva cumparati un domeniu si faceti plata cu cardul, automat in cateva minute domeniul este deja al vostru.

Deci e important sa ai acces la acest API, dar vin si va spun al doilea element important care conteaza la domeniile foarte bune. Daca registrantul sa zicem ca este .eu (si serverele se afla la Bruxelles, sa zicem), o cerere de inregistrare a domeniului de pe un server din Romania va dura mai mult timp, chestie de cateva microsecunde, inaintea cererii din partea unui server aflat tot in Bruxelles. Cum va spuneam, primul venit, primul servit, iar in cazul asta cel mai apropiat server si cu internet de mare viteza o sa fie primul care inregistreaza cererea.

As mai fi vrut sa va povestesc putin despre vanatoarea mea de domenii de acum cativa ani si despre vanatoarea unor prieteni de-ai mei care, vreme de 2 ani nu au dormit noaptea vanand domenii bune si foarte bune si incercand apoi sa le vanda. Eu am preferat sa vanez alt tip de domenii, unde concurenta nu era asa de mare si care mi-au adus ceva bani de-a lungul timpului, chiar daca nu am prins cele mai bune domenii; o sa va povestesc eventual daca exista interes si despre concurentul meu principal, un bulgar care desfasoara cu succes o astfel de afacere.