Atentie cand va faceti propriul sistem fotovoltaic

Posted by

In mod normal un cablu solar de 6 mmp (milimetrii patrati) poate suporta fara probleme 20 de amperi dar din pacate mufele MC4 uneori pot creea contacte imperfecte si de aici pot aparea probleme. Stiam ca o data cu apropierea verii trebuie sa trag inca o pereche de cabluri de sus de pe atelier (unul pentru un grup de 6 panouri 270wp si celalalt pentru al doilea grup de 6 panouri) dar am tot amanat pana azi cand lucrurile s-au urgentat putin.

La un momant dat avand consumatori puternici, cam 2KW timp de cateva ore a inceput sa miroasa a plastic topit. Tocmai montasem un acvariu in atelier cu niste incalzitoare mai vechi si pe care nu am incredere sa le las in priza nesupravegehate (cablu inadit, defectiuni diverse) si prima oara m-am gandti ca e de la ele. Apoi am mirost aerul ce iesea din ventilatoarele invertorului, nimic nici acolo, am pus mana pe cablurile de baterii si erau reci, pe cablurile de la panouri si erau si ele reci, m-am mai invartit putin prin jur tot incercand sa-mi dau seama de unde vine mirosul de plastic ars pana am vazut una din mufele de deasupra invertorului care era topita.

Am oprit imediat incarcarea de la siguranta si in urmatoarele 2 secunde deja taiasem si cablul in zona in care se topea.  Dintr-o data tragerea celui de-a doua perechi de cabluri a devenit prioritate.

Inca nu e totul perfect, dar pe moment nu aveam alta solutie asa ca cele doua cabluri de plus (cele rosii) duc impreuna in siguranta si de acolo pleaca mai departe catre invertor tot cu un cablu de 6mmp, cel mai probabil o sa il inlocuiesc cu unul de 125 mmp iar cele doua cabluri de minus intra impreuna in mufa de la invertor.  O solutie temporara pana reusesc sa fac un fel de cutie de jonctiune unde in final sa duca 4 cabluri de plus si alta cutie (sau alta zona din cutie) cu 4 cabluri de minus. E vorba de momentul in care voi avea 24 de panouri montate pe acoperis, 4 grupuri de cate 6 panouri.

Va intrebati daca ar fi putut sa ia foc. Poate ca da, poate ca nu, cel mai probabil nu, avand in vedere ca in momentul in care am depistat eu problema cele doua mufe nu cred ca mai erau in contact, cel mai probabil nu au fost bine infipte sau montate si astfel se creea un contact imperfect doar la varful lor. Umeaza zilele viitoare sa analizez mai cu atentie conectorii care s-a topit ca sa inteleg mai bine la ce trebuie sa fiu atent pe viitor. Mufele de pe casa erau in ordinde ca le-am verificat si pe acestea.

De ce trebuie sa aveti grija?

Sunt pe tot felul de grupuri de facebook unde se discuta de asa cava si uneori vad instalatori sau firme „profi” care se lauda cu instalariile lor si in care pana si eu sunt in stare sa identific tot felul de probleme. Ultima solutie de genul acesta avea doar 6 panouri de 300WP, 4 baterii auto (da nu AGM, baterii auto) si se lauda omul ca solutia lui incalzeste si casa iarna si face si curent. Mi-am dat seama ca ceva trebuie sa fie foarte gresit la mine daca eu cu 24 de panouri ma astept sa am probleme cu curentul iarna (ca de incalzit nici nu se pune problema). Cand am vazut ca i-a pus omului si baterii de masina, mi-e mila de ce lucrare a platit respectivul si nici nu vreau sa ma gandesc ce alte erori ar mai fi putut face.

Daca vreti sa va instalati singuri un sistem fotovoltaic e bine sa stiti mai mult decat cum se leaga cateva baterii in serie sau paralel sau ca cum se grupeaza panourile. E bine sa intelegeti ca un cablu de 6mmp e facut pentru 20-25 de amperi si chiar daca nu se intampla nimic chiar si la 40 de amperi e bine sa respectati normativele si recomandarile din manual. E bine sa stiti alte 100 de lucruri pe care cel mai probabil nu le veti gasii pe net in primul articol platit care lauda eficienta panourior fotovoltaite. Eu am stat si am citit pe net timp de 6 luni pana la momentul in care am cumparat primlele 2 panouri, apoi inca de acum 2 ani de cand am luat primele 2 panouri tot citesc si ma documentez in continuare, am multi prieteni (electronisti) pe care ii intreb si de 3 ori un lucru si daca nu sunt eu convins ca am inteles si ca e totul in regula ma mai duc si la altul si pun aceasi intrebare.

Asa ca aveti grija si cereti intodeauna parearea a doi trei specialisti. De asemenea mare atentie la ce specialisti gasiti pe net, ca acuma e la moda ca orice zugrav sa se autodenumeasca insalator si sa creada ca se pricepe.

One comment

  1. Banuiesc ca ai mai multe grupuri de panouri pentru ca nu duce invertorul un singur string? Sau ai orientari diferite si vrei sa fie in MPPT?
    Cu cat ai mai multe panouri in paralel cu atat creste amperajul, dar banuiesc ca stii asta 🙂
    Mi se pare mai safe un singur string, nu ai nevoie obligatoriu de sigurante fuzibile si ai si amperajul mai mic (in jur de 10A) pe care il duce si un cablu de 4mmp

Comments are closed.