Tot aud povestea asta in lumea criptomonedelor, ca bancile vor disparea, ca viitorul este al crypto si ca vai ce nasol e ca lumea e reticenta si de aia nu se intampla mai repede. Ultima comparatie, de azi, era ca asa cum a disparut telefonul fix in prisma celui mobil, la fel in 4-5 ani vor muri toate bancile si viitorul luminos al criptomonedelor este asigurat.
Din pacate, oricate beneficii ar aduce aceste monezi virtuale, au si dezavantaje majore, securitatea lor vine cu un pret destul de mare de platit si de asemenea responsabilitatea pe care o ai atunci cand detii astfel de monezi este la un nivel pe care oamenii nu vor vrea sa si-o asume.
Prima banca din lume
Ca sa intelegeti mai bine punctul meu de vedere, va invit sa faceti un exercitiu de imaginatie si sa va ganditi cam care credeti voi ca a fost prima „banca” din lume. Si nu ma refer la Banca Monte dei Paschi, infiintata in 1472; cu vreo 3500 de ani inainte, in lume antica, existau „banci” (temple si alte locatii) care asigurau securitatea bunurilor personale pentru un mic profit si care de asemenea puteau acorda imprumuturi in grane catre fermieri. De asemenea imperiul roman a venit cu un fel de sistem bancar de imprumut pentru a diminua activitatea de camata din cetatile grecesti.
Deci rolul bancilor de vreo 4000-5000 de ani este acela de a securiza bunuri de valoare si de a acorda imprumuturi (camata). Partea cu camata o las deoparte, va spun doar sa va ganditi daca preferati sa va imprumutati de la camatari sau de la IFN-uri sau de la banci si cum ar arata lumea fara institutiile astea reglementate, pentru ca exista inca in Romania din pacate si o zona mai putin reglementata. Si al doilea rand, vreau sa va ganditi cum ar fi sa ai bani multi, un sac de bani (ca sa nu dam o valoare exacta) si sa stai cu el in casa, mai mult chiar sa mergi cu el dupa tine pe strada. Te simti in siguranta sa mergi cu 100 de bitcoin in buzunar pe strada? Si unde vei tine parolele de acces, intr-un apartament din Ferentari? Poti fi responsabil de securitatea banilor tai, mai ales daca vorbim de valori mari. Cu alte cuvinte, daca detii o suma importanta de bani cum asiguri securitatea lor? Si apoi ce te faci daca pierzi cheile de acces, banii aia sunt pierduti pentru totdeauna intr-un sistem informatic complicat, dar per total, tu ai ramas fara ei.
Presupunem ca le ai scrise pe o foaie si puse bine in casa (la romani asta inseamna in sifonier sub haine), vine un incediu si dupa ce ca ai piedut casa (la bloc sunt atatea cazuri in care face bum butelia vecinului), mai pierzi si cheile de la toata averea ta, stocata cu greu intr-o moneda virtuala. Nu stiu cum sunteti voi, dar eu unul prefer sa am banii la banca, daca pica banca raman cu casa, daca pica casa am niste bani in banca sa fac alta.
Mentalitatea oamenilor
Trebuie sa nu uitam ca ne chinuim de 30 de ani sa schimbam anumite mentalitati mostenite intr-un regim nu prea generos cu noi, si nu reusim. Si voi va asteptati ca in 5-10 ani intreaga omenire sa isi schimbe anumite mentalitati in privinta banilor? Plus ca, exact cum am mai spus mai sus, securitatea cheilor de decriptare ridica o mare problema (stati linistiti ca stiu ca exista solutii pe piata de a le tine in siguranta, de obicei pe vreun site obscur pe care il sparg hackerii) si probabil securitatea acestor chei o vor putea asigura fix bancile, cele existente sau altele mai deschise la schimbare. Si ghici ce, sunt destul de sigur ca nu o vor face gratuit, securitatea – in orice domeniu te-ai afla – costa bani multi.
Desigur ca tot ceea ce am scris eu in articol poate fi combatut cu argumente bine puse la punct si ca vor exista oameni care nu vor fi de acord cu mine, dar din pacate realitatea este cea descrisa in articol si eu, personal, desi sunt un fan al criptomonezilor, consider ca acestea nu sunt pentru oricine, mama nu foloseste nici in ziua de azi un card bancar de exemplu si nici nu i-as vedea pe parintii mei folosind criptomonezi ca mijloace de plata. Poate generatia asta de se naste acum si care creste cu tableta in mana, dar aici ne uitam in jur, nu ne uitam si la copiii aia de la tara care nu au avut internet, tablete si ce le mai treubie pentru a putea face invatamant de la distanta in perioada asta mai tulbure.