Blocaje

Posted by

Uneori mintea umana este asemenea unei masinarii ale carei roti zimtate, din motive necunoscute, se blocheaza si inceteaza sa mai functioneze asa cum trebuie.

Desi uneori e usor sa scapi de anumite blocaje odata ce le-ai identificat, alteori mintea te pacaleste astfel incat sa nu vezi adevarata problema.

De exemplu, eu aman vreo 3-4 proiecte noi fix din cauza unui astfel de blocaj. Mintea imi spune ca nu am gasit inca un nume fain pentru proiect si ca trebuie sa mai astept, dar pe de alta parte imi dau seama ca, desi e important, nu este un pas esential in desfasurarea proiectului.

Frica antreprenorului aflat la inceput de drum este sa nu dea gres, sa nu dea faliment, sa nu mearga ceva prost in procesul pe care il desfasoara. Un antreprenor experimentat stie ca e aproape imposibil ca lucrurile sa mearga din prima asa cum a planuit, stie ca va da de tot felul de obstacole si ca va trebui sa gaseasca tot felul de solutii la probleme la care nu s-a gandit atunci cand a inceput un proiect.

In cazul meu, imi e destul de clar ca nu e frica de a gresi sau de a face ceva care nu merge, pentru ca daca nu merg singure, le facem noi sa mearga, cam asta e atitudinea si totusi uneori mai am parte de blocaje. Unele mult mai fine si mai greu de identificat.

Nu mi-am dorit niciodata sa fiu profesor

In facultate eram in stare sa pun pariu ca nu voi ajunge niciodata profesor. Modulele de pedagogie le-am facut dintr-o pura intamplare, pentru ca erau optionale, dar nu am scapat de colegii mei si le-am facut si pe alea. 

Experienta mea ca profesor a fost scurta, de doi ani si a fost una dintre cele mai faine si interesante experiente din viata mea, dar e ceva ce e musai sa traiesti o data in viata, nu de mai multe ori. In nici un caz nu ar putea sa fie jobul meu de zi cu zi.

De ceva vreme vreau sa fac un curs, am pregatit structura, am facut tot felul de pasi marunti pentru realizarea lui, dar undeva exista un blocaj invizibil care ma tine pe loc. Teoretic, probabil in doua saptamani ar putea fi gata ca produs bun de oferit celor interesati, in practica sunt deja luni bune de cand tot zic ca il voi finaliza.

Poate ca blocajul de data asta vine din cauza ca nu mi-am dorit niciodata sa fiu profesor sau poate exista alte cauze si frici mult mai adanci. Din pacate, atunci cand ai astfel de blocaje, de multe ori e greu si sa recunosti ca ai un blocaj, creierul inventand repede tot felul de scuze mai mult sau mai putin penibile, pentru a amana sa faci urmatorul pas.

2 comments

  1. Sunt sigur ca o sa treci cumva si de aceste blocaje. Toti le avem la un moment dat atunci cand ne incercam limitele.

  2. Blocajele apar atunci cand nu suntem pregatiti.
    „masinarii ale carei roti” . Si mai sunt alte greseli, graba…

Comments are closed.