Asta e intrebarea pe care am adresat-o in urma cu cateva luni, cand, stand de vorba cu un antreprenor cu mult mai multa experienta, am vrut sa aflu mai multe despre acest aspect si, intr-un fel, mi-a confirmat ceea ce stiam deja, ca nu ai nevoie de un mentor. Bineinteles ca un mentor te poate ajuta sa evoluezi si sa avansezi mai repede cu afacerea ta, dar de multe ori nu e singura cale prin care poti sa cresti si nici cea mai buna solutie.
Eu, de exemplu, nu am un mentor, nu am simtit niciodata nevoia sa am un mentor si la un moment dat chiar am inceput sa ma interesez de aspectul acesta, gandindu-ma ca poate fac eu ceva gresit, mai ales ca auzisem tot felul de oameni care vorbeau despre mentorii lor. Mi-au confirmat mai multi ca nu gresesc.
Mentorii din carti
Am intalnit uneori persoane care vorbeau despre mentorii lor si care rosteau nume celebre precum Robert Kiyosaki, Steve Jobs sau chiar nume locale, precum Marius Ghenea sau Dragos Anastasiu. Pe Marius l-am cunoscut in urma cu mai multi ani si am stat de vorba cu el de cateva ori; dar persoana care statea in fata mea si il considera pe Marius Ghenea drept unul dintre mentorii lui, cel mai probabil nu statuse de vorba cu el, fata in fata, niciodata. Daca citesti cartea unui om, sau l-ai ascultat vorbind la vreo 2 conferinte, cred ca e putin exagerat sa spui ca e mentorul tau.
Chimia
Chiar daca ti-ai ales un mentor, cred ca nu e indeajuns sa fii fanul lui ca sa il poti declara mentorul tau; cred ca trebuie sa existe o chimie speciala intre mentor si discipol si o deschidere din partea celor doi, pentru a putea ca unul sa ofere si celalalt sa primeasca.
Aici imi aduc aminte de o povestioara amuzanta spusa de un antrepenor, care s-a trezit peste noapte cu un astfel de discipol dispus sa munceasca gratis, sa invete si sa asculte de tot ce i-ar spune sa faca invatatorul lui. Doar ca invatatorul (mentorul), oricat de binevoitor ar fi, nu prea avea chef de cineva care sa-l bata toata ziua la cap si, desi i-a dat cate ceva de facut, intre cei doi nu s-a creat o legatura si lucrurile nu functionau prea bine. La un moment dat, si-a dat seama ca e o risipa de timp si resurse si ca nu ajuta pe nimeni toata treaba asta cu mentorul si a spus pass.
Apropierea de un mentor
Stiti care e cea mai mare problema atunci cand pui pe cineva pe un piedestal inalt? Ajungi la un moment dat sa te apropii de el, sa te imprietenesti cu el si risti sa fii foarte dezamagit, pentru ca nimeni nu e perfect, iar omul acela caruia tu, in mintea ta, i-ai construit o statuie este tot om, are propriile frici si propriile pacate. Uneori caut sa nu ma apropii prea tare de viata personala a celor de la care vreau sa invat, pentru ca s-ar putea sa vad la ei lucruri care sa nu imi placa. E drept ca odata ce incepi sa intelegi asta si sa nu mai ai prejudecati, poti trece mult mai usor peste astfel de momente.
Cum poti sa inveti in lipsa unui mentor?
Cred ca experienta directa si greselile pe care le faci sunt cel mai mare mentor de la care poti invata vreodata si unul din cele mai eficiente moduri de a te dezvolta. Apoi sunt cursuri de MBA sau alte cursuri de specialitate, care in mod clar te ajuta.
De asemenea, pe mine ma ajuta foarte mult sesiunile de coaching. Nu e tocmai mentorat, desi in anumite privinte ar putea fi, dar imi ofera perspective diferite asupra anumitor probleme si ma ajuta sa gasesc mai rapid solutii sau sa trec mai usor peste unele probleme.
Si totusi cand ai nevoie de un mentor?
Cred ca in momentul in care un Angel Investor alege sa isi puna banii in afacerea ta, ai nevoie de el ca mentor si acolo este exact chimia necesara ca lucrurile sa mearga. El este interesat in mod direct ca tu sa evoluezi si sa inveti de la el, tu esti in mod interesat de asemenea sa asculti de sfaturile lui. Cred ca e singurul punct din antreprenoriat unde vad mentoratul ca ceva necesar si util.
Acum, daca tu chiar crezi ca ai nevoie de un mentor ca sa mergi mai departe si gasesti si pe cineva dispus sa iti fie mentor, nu ai in fond decat de castigat, dar eu sunt destul de reticent in treaba asta cu a avea un mentor.
Sa nu confundam sedintele de mentorat cu ideea de a avea un mentor
Exista sesiuni de mentorat in incubatoare, in cadrul diverselor finantari, scoli de business sau in multe alte situatii. Sunt cu totul altceva, le consider un transfer de know-how util si necesar, dar a nu se confunda cu cele scrise de mine mai sus.