Cât de mult poţi influenţa comportamentul unui câine?

Posted by

Majoritatea oamenilor care îşi cumpără câini ca şi animale de companie se aşteaptă ca aceştia să ştie din primul moment cum să respecte regulile casei şi cum să se conformeze cerinţelor stăpânilor. În realitate, asemenea copiilor, puiuţii de câine au nevoie de timp pentru a deprinde comportamentul pe care ceilalţi membrii din familie îl aşteaptă din părea lor. 

Ceva ce nu mulţi ştiu însă este că cea mai mare influenţă asupra comportamentului câinilor lor o au chiar stăpânii. Fără îndoială aceştia îi pot învăţa pe patrupezi să fie înţelegători, să nu cauzeze stricăciuni în apartament sau să nu fie agresivi. Pentru asta însă, ei trebuie să urmeze cu răbdare şi atenţie câţiva paşi simpli!

Poti gasi mai multe despre comportamentul canin pe rasedecaini.ro

În primul rând pentru a putea remedia comportamentul necorespunzător al unui câine, orice stăpân trebuie să descopere cauza reactiilor acestuia. Există multe afecţiuni medicale care îi pot influenţa pe câini să fie agitaţi, sensibili sau agresivi.De altfel stresul şi anxietatea, pot să stârnească reacţii neplăcute din partea unui câine.  Astfel, într-un caz nefericit în care este vorba despre o neregulă în organismul câinelui, proprietarii trebuie să ştie cum să-l asculte şi să descopere ce îl deranjează. Odată ce ei îşi dau seama de unde porneşte comportamentul neplăcut al câinelui, pot începe să aplice una din următoarele tehnici:

Prevenirea 

Odată ce stăpânul unui câine afla care este motivul ce îl influenţează pe patruped să latre fără oprire, să muşte membrii familiei sau să cauzeze diverse stricăciuni în apartament, acesta se poate asigura că stimulul va dispărea complet. Astfel animăluţul de companie va deveni liniştit, iubitor şi recunoscător că a fost ajutat să treacă peste momentele grele. 

Exerciţiul 

Unele comportamente neplăcute cum ar fi săpatul în curte pot fi rezultatul unor izbucniri de         energie pe care căţeii nu le pot evita. Totuşi şi acest lucru are o rezolvare: exerciţiile fizice. Asemenea oamenilor şi câinii au nevoie să-şi consume energia, pentru a nu simţi nevoia să alerge fără oprire  prin curte, să sape gropi, să urmărească păsări, dar şi multe altele. De asemenea odată ce stăpânul începe să petreacă mai mult timp de calitate cu câinele său, alocând măcar o oră pe zi în care să se joace cu acesta, legătura dintre cei doi va deveni mai puternică şi vor exista mai multe şanse ca patrupedul să se supună atunci când stăpânul îi dă o comandă. 

Ignoranţa 

Foarte multe comportamente necorespunzătoare ale câinilor provin din încercarea acestora de a câştiga atenţia stăpânilor. De exemplu atunci când patrupezii latra, sar sau aleargă, parcă fără niciun motiv, de fapt vor numai să-i “impresioneze” pe proprietari. Atunci când câinii văd că nu sunt băgaţi în seama  vor ajunge să îşi schimbe comportamentul radical. Stăpânii de câini pot găsi mai multe despre comportamentul canin pe rasedecaini.ro

Pentru orice stăpân de câine este important să reţină că aceştia nu au intenţii rele în cele mai multe dintre cazurile în care nu se comportă conform aşteptărilor. Răbdarea este una dintre cele mai importante virtuţi pe care trebuie să le aibă proprietarul unui pui de câine. Cu siguranţă va trece timp până când patrupedul se va obişnui cu noua lui familie şi cu cerinţele acesteia, însă cu siguranţă toate eforturile stăpânului vor merita!