Caut freelancer/programator/onliner din Prahova

Posted by

Vad deseori anunturi pe net de tipul celui de mai sus, cand un antreprenor cauta serviciile unui freelancer care lucreaza de acasa si care ar putea sa ii furnizeze serviciile respective indiferent de coltul de lume in care s-ar afla.

De cele mai multe ori vad critici la adresa celor care dau astfel de anunturi, cei care ii critica sustinand vehement ca nu conteaza de unde e respectivul angajat/colaborator atata timp cat isi face treaba bine.

De multe ori eram si eu tentat sa le dau dreptate pana mi-am adus aminte de o povestire legata de legea sponsorizarilor din Germania si de faptul ca acolo daca o firma dintr-un land (un fel de judet mai mare) doneaza bani pentru un proiect, atunci cel care ii primeste trebuie sa foloseasca un procent egal din cat primeste pentru a crea forta de munca in landul respectiv. Cu alte cuvinte daca primeste 50% sponsorizare, este obligat sa angajeze 50% din personalul implicat in proiectul respectiv din landul din care a venit donatia. 

O chestie foarte desteapta de altfel, care ar putea fi transpusa si la anunturile de genul celui de mai sus. Cand vinzi un produs, intr-adevar nu are rost sa te limitezi doar la comunitatea/zona/tara in care iti desfasori activitatea, dar cand vorbim de furnizori, e de recomandat ca acestia sa fie din „land-ul” tau pentru ca daca banii se duc tot in cadrul comunitatii, ajuta la dezvoltarea ei si implicit o sa fie bine pentru toata lumea.

Bineinteles ca exista si cazuri de furnizori pe care fie nu-i gasesti local; de exemplu daca ai nevoie ca materie prima de marmura, ai toate sansele sa nu ai o cariera de marmura pe aproape sau de anumite produse din China. Dar anumite servicii e bine sa le achizitionezi pe plan local.

Deci atunci cand cheltuiesti banii din firma, e bine sa ai putina grija unde se duc ei. Se duc la firma de hosting din orasul tau, in tara ta sau se duc in buzunarul unei companii americane. Nu poti face asta pentru toate serviciile, dar cel putin pentru o parte din ele poti alege sa sustii comunitatea locala. 

Nu am definit ce inseamna comunitatea locala, pentru ca pentru fiecare firma poate fi diferit. Pentru o firma foarte mare comunitatea locala poate fi tara de origine, pe cand pentru o firma mai mica poate fi orasul sau judetul din care face parte. 

Concluzia e simpla, daca celorlalti din jurul tau le e bine, o sa iti fie si tie bine, si daca ti-e tie bine, atunci ai grija sa le fie si lor bine. Nu e o atitudine care sa o gasesti prea des in mediul de afaceri romanesc, dar este o atitudine corecta.

De asemenea, am gasit pe drumul meu prin antreprenoriat de multe ori oameni care imi voiau binele, care voiau sa ma ajute si sa ma sprijine. Dar din pacate asta se intampla doar la nivel declarativ si atunci cand aveam cu adevarat nevoie de sustinere, am primit doar dezamagiri.