Cea mai faina optiune la Ubuntu 18.04

Posted by

De dimineata mi-a aparut o notificare cum ca as putea face upgrade la o noua versiune de Ubuntu si anume 18.04. M-am uitat in calendar si nu aveam foarte mult de lucru, asa ca am zis ca e un moment bun sa facem upgrade. De obicei, la un astfel de upgrade major, nu mai merg lucruri, pierzi diferite customizari si vine cu multe batai de cap.

Dar se pare ca luna asta e luna in care incerc lucruri noi, chiar si articolul acesta e primul scris in noua interfata de la WordPress Gotenberg, dar despre asta o sa-mi dau cu parerea cu alta ocazie.

Bineinteles ca dupa upgrade nu mai era nimic asa cum eram eu obisnuit si a trebuit sa trec cateva ore prin restarturi si re-customizari ca sa-l fac asa cum imi place mie. Unele aplicatii au disparut, una facuta de mine nu mai functiona, dar am gasit repede alta mult mai interesanta decat ce facusem eu (e legata de dezactivarea touchpad-ului).

Tot cautand prin setari si optiuni, am gasit optiunea Night Light (Lumini de noapte – in traducere) si am tot incercat sa-mi dau seama ce naiba face. M-am tot gandit daca imi aprinde luminile la taste, dar pentru asta am taste speciale care merg, m-am gandit ca o fi ceva legat de luminozitatea ecranului, dar si pentru asta aveam iarasi un set de taste speciale pe tastatura (ma rog, nu au mers niciodata pe Linux si nu merg nici in varianta 18.04, dar astea-s detalii).

La un moment dat am citit ca optiunea e inspirata (ca nu-i frumos sa zicem copiata) dupa iPhone, asa ca am pus mana pe telefon si l-am sunat pe John, ca tot e el pasionat de „mere”.

” – Auzi mah? Tu ai o optiune pe telefon sau la laptop Night Light? O folosesti? Ce face?
– Pai sa vezi ca de fapt taie lumina albastra, ca daca lucrezi noaptea nu mai ai insomnii si creierul….
– Mah, eu dorm bine noaptea si daca beau doi litri de Coca-Cola, deci nu-mi trebuie optiunea asta, inutila, hai te-am lasat ca mai am inca de configurat la laptop.” Si am inchis.

Dar am fost curios, cum adica taie culoarea albastra, hai sa o setam diseara sa vedem ce face cu adevarat optiunea asta.

Stiti cartea aia veche cu povesti de la bunica, cu paginile ingalbenite de vreme? Fix asa arata laptopul meu (mai precis ecranul laptopului) dupa ce am activat aceasta optiune.

Nu am idee daca o sa dorm mai bine noaptea dupa activarea ei sau daca intr-adevar ajuta cu ceva, dar senzatia aia de carte veche mi se pare spectaculoasa. Mai, mai ca imi vine sa-i fac ceva de genul steampunk la laptop sa arate si restul lui precum ecranul, care pare tare obosit de vreme.

Senzatia pe care ti-o da elementul asta de „vechime” mi se pare cea mai tare optiune de la Ubuntu 18.04, cu toate ca si partea de customizare a fost foarte usor de facut si chiar am adaugat ceva customizari noi fata de vechea versiune.

Ce nu-mi place e ceasul si data care stau acum pe mijloc si nici nu am reusit sa le fac formatul custom de genul zi.luna.an cu care eram obisnuit, dar sunt sigur ca ii voi da de cap zilele urmatoare si la asta.