Am plecat pe ganduri de la acest film. Am plecat gandindu-ma ce as putea spune despre Cloud Atlas pe blog. Am plecat cu gandul ca „oare pot sa scriu pe blog ca eu nu am inteles nimic din filmul asta”? Dar atunci oare mai pot sa spun ca filmul e foarte tare sau o sa intru intr-un paradox al situatiei si lumea o sa ramana la fel de buimacita dupa acest articol, cum am ramas eu dupa vizionarea filmului?
Filmul este o capodopera, o opera de arta si sunt sigur ca fiecare om care il vede, intelege altceva. Asa cum fiecare om care priveste un Picasso sau Rembrandt, intelege ce vrea din respectiva pictura. La fel si la acest film, trebuie sa te uiti ca la o opera de arta si sa intelegi din el ce vrei tu, pentru ca filmul este extraordinar de complex si de greu.
De-a lungul intregii vizionari, in creierul meu se ducea o lupta puternica intre a vedea legaturile dintre 6 povesti si sentimentele foarte puternice transmise de anumite scene. Ma asteptam ca in fiecare clipa sa inceapa latura comerciala, sa se produca ceva care sa elucideze misterul din jurul intamplarilor. Desi familiarizat cu teoriile despre reincarnare, dar si alte teorii din filozofia moderna (teorii folosite si in Avatar), mi-a fost destul de greu sa pricep acest film. Bineinteles ca am priceput pe alocuri cate ceva, bineinteles ca am remarcat si modele psihologice regasite in viata de zi cu zi. Dar filmul, ca intreg, este greu de digerat si inteles.
Daca de-a lungul anilor am dat mereu note filmelor pe care le-am vazut, acest film nu poate primi o nota, poate fi cel mai prost sau cel mai tare film pe care l-ati vazut vreodata. Il recomand cu tarie, pentru ca merita vazut, indiferent de concluziile pe care le veti trage la final. Este altceva.
Nu stiu daca sa va recomand sa studiati inainte de a merge la el cam ce se intampla in film, sau sa analizati dupa ce l-ati vazut. Sincer sunt curios cum va primi publicul acest film, desi comentariile din sala la finalul filmului erau dezamagitoare.
Si, ca sa vedeti ca nu exagerez deloc, va spun ca aveti nevoie de o harta pentru a va orienta in jurul personajelor din film, harta pe care o puteti admira mai jos si contine doar personajele principale:
[sursa foto]
UPDATE: Am aflat de la Bogdan (in comentariile de mai jos) ca exista si cartea; pentru cei ce vor sa o comande, o pot gasi aici.
M-ai făcut curios !
Eram in dubii daca sa ma uit sau nu. Acum m-ai facut prea curioasa sa nu o fac.
Sa-mi spui parerea ta dupa ce il vezi.
Acum, sincer, nu vrei sa citesti si cartea? Pentru detalii pierdute 🙂
@Bagdan Ba da, chiar ma intrebam daca e scris filmul de un scenarist sau are o carte la baza. Acum ca stiu ca exista o sa o caut pentru ca am de gand sa o citesc.
Il recomand si eu cu tarie. Dar sa beti multa tarie ca sa aveti rabdare sa-l vedeti pana la capat 🙂
Pe mine filmul asta ma duce cu gandul la The butterfly effect
Mi-a atras atenția acest film deoarece el coincide cu preocupările mele din această perioadă. Am văzut filmul aseară și am rămas tulburat de sentimentul de déjà vu pe care mi l-a provocat. Senzația era fie că eu văzusem filmul înainte și am scris în ultima perioadă sub influența unora din replicile sale fie că replicile au fost scrise pe baza ideilor mele. Evident, nici una din variante nu este adevărată. Așadar, partea tare a filmului este dată de replicile pe tema umanității, a sensului acesteia. Eu l-am „citit” în acestă cheie (umanitatea ca al nostru „Acasă”,„eu” înseamnă de fapt „noi” etc.
Traducerea titlului devine una complicată dacă ai minime noțiuni despre conceptul de „cloud” din informatică și remarci desfășurarea filmului ca o compoziție de 6 povești diferite, care contribuie într-un mod ciudat la generarea unei narațiuni. Una din sugestiile la care m-aș opri este cea a umanității structurată sub forma „cloud”: dispozitivele nu pot fi zărite (fiecare persoană, instituțiile etc.), ci doar ansamblul reprezentat de umanitate. De asemenea, mi se pare relevant să vorbim de „norii de umanitate” pe care-i generează fiecare societate, ei contribuind la perspectiva finală (cerul fiind umanitatea). Și deconstrucția simbolică a acestui film poate continua, el fiind un interesant prilej pentru meditații pe tema umanității.
Pentru o analiză atentă a ideilor bănuiesc că ar trebuie să citim romanul omonim al autorului David Mitchell, care stă la baza scenariului acestui film.
Care roman are mare, pe coperta: ROMANUL CARE A STAT LA BAZA FILMULUI DE SUCCES CU TOM HANKS… Probabil altfel nu s-ar vinde aceasta carte …
E un film ce trebuie vazut cu rabdare si atentie! Dureaza aproximativ 3 ore, deci ar fi bine sa-l urmariti ziua, nu seara inainte sa va asezati in pat 🙂
Am urmarit filmul si am sperat pana la final intr-o legatura cat mai concreta a personajelor din alte lumi sau timpuri,
dar nu s-a intamplat,pot sa zic doar ca nu am adormit ci m-a tinut treaza pentru ca a fost ceva actiune.
Sunt in totalitate de acord cu tine (Dragos) ca filmul nu poate primi o nota 🙂 dar trebuie sa mai subliniez ceva pe langa afirmatia ta.
Poate fi cel mai bun sau cel mai prost,insa pentru mine a fost unul oarecare…
Nu mi-a lasat impresia de cel mai bun insa nici de cel mai prost
parerea mea… prea gen „fantastic” prea multe basme in el.. neah…