diligenta 6 cai

Colaborari si parteneriate: pro si contra

Posted by

Dau destul de des de atitudinea romaneasca: de ce sa muncesc pentru tine cand pot muncii pentru mine. Asa ca m-am gandit sa scriu un articol prin care sa dau mai multe argumente despre ce poate insemna un parteneriat, o colaborare sau de ce nu chiar si un voluntariat.

Inainte de toate va pun intrebarea: De ce firmele mari fac parteneriate? De ce isi unesc fortele mai multi? Pentru ca sunt oricum mari, pentru ca oricum o pot duce foarte bine si singure. Ei bine, parteneriatele ajuta in cele mai multe cazuri la parcurgea unui drum mai rapid catre o destinatie clar definita.

De aceea am si pus poza din imagina care arata ca atunci cand sunt mai multi cai la o diligenta 4, 6 sau chiar 8 aceasta avanseaza mai repede. Credeti ca nu ar putea cara diligenta si cu doar doi cai?

Si acum sa vedem ce avantaje ofera un parteneriat

 • schimb de experienta (inveti lucruri noi)
 • duce proiectul mult mai repede la un rezultat bun
 • inveti sa lucrezi in echipa
 • costurile de incepere ale unei afaceri nu exista
 • uneori proiectul deja produce bani si atunci tu nu faci decat sa aduci valoare in plus proiectului

Si da, exista si dezavantaje

 • la un moment dat se poate incheia colaborarea
 • va las pe voi sa gasiti altele (reale nu imaginare)

Dar, eu zic ca intodeauna merita sa te bagi intr-un parteneriat pentru ca ai ceva de invatat. Intodeauna insa cand vrei sa te bagi la un parteneriat gandeste-te inainte daca vrei sa o faci, si fa un comitment in primul rand fata de tine ca te vei tine serios de treaba. Altfel pierzi si timpul tau si al altora degeaba.

 

3 comments

 1. Dap, intotdeauna e o idee buna parteneriatul (de aceea si firmele mari il folosesc). La avantaje as mai adauga faptul ca aceeasi problema este privita din mai multe puncte de vedere, iar la dezavantaje pot aparea discutii cu privire la impartirea recompensei.

  Din pacate, prima fraza nu are nicio legatura cu ceea ce vrei sa spui. Cand x munceste pentru y, in mod sigur nu au cum sa fie parteneri.

 2. Inainte eram de parerea ca daca sti sa faci un lucru bine, il poti face singur. Mai apoi mi-am dat seama ca schimbul de experienta si socializarea sunt mult mai importante.

 3. Daca ambele parti au de castigat, atunci un posibil parteneriat este oricand bine venit … 🙂

Comments are closed.