Concurs: Dezvoltarea culturii prin carti

Posted by

Pentru ca e luni, si pentru ca o data la doua saptamani impreuna cu cei de la libraria online Libris dam o carte cititorilor fideli, am decis sa lansam astazi o provocare legata de dezvoltarea culturii prin carti. Stim ca intodeauna cartile au avut o contributie importanta la dezvoltarea culturii si ca raspandirea lor a avut o contributie importanta la dezvoltarea societatii.

Ceea ce ne intebam este cum poti ajuta si tu la dezvoltarea culturii avand la indemana cartile, Intr-un fel si aceste concursuri pe care le organizez bilunar pot spune ca sunt o contributie la aceasta dezvoltare. Dar sunt in cautare de noi idei, pentru ca unu din scopul acestui blog e sa ajute alti oameni.

Deci veniti cu o idee misto, lasati-o in comentariu, si veti putea castiga o carte de pe libris.ro cu conditia ca pretul ei sa fie mai mic de 50 de ron. De data aceasta la jurizare v-a participa si cineva din partea librariei, poate cine stie daca le plac ideile voastre va dau si ocazia sa le implementati.

De asemenea poti sa ne spui si scurte povestioare despre cum crezi ca ai ajutat pe cineva cu ajutorul unei carti. Fie ca nu avea bani sa si-o cumpere, fie ca i-ai oferit-o la momentul oportun si i-a schimbat viata.

7 comments

  1. Uite, citeam pe blogul Bogdanei Butnar despre cartea ReWork, o carte ce s-a dovedit a fi extrem de folositoare. Pot spune ca mi-am schimbat radical stilul de lucru dupa ce am citit acea carte, iar acum, sunt cu circa 20-30% mai eficient.
    Eu unul, mereu am crezut in Self Development. Am participat la concursuri de proza – am castigat concursuri de literatura si poezie, dar asta nu e important – astfel incat, cred 100% in puterea cartilor, fie ca ele sunt motivationale, educative sau doar beletristice.

    Cat despre cum as putea promova cultura prin carti, ce sa spun? Am observat ca din ce in ce mai mult incep sa prinda cartile unor personaje virale. Eu unul, as fi mai mult decat incantat sa cumpar o carte a unui personaj de care am auzit, fata de care am respect. De exemplu, am auzit de Dragos Ghenea, l-am cautat pe net si am vazut ce ii poate capul. Astfel, cand a fost sa ii cumpar cartea, nu am ezitat nicio secunda. La fel si in cazul altor cativa motivational speakers din afara.
    Astfel, cred ca daca as avea posibilitatea, as continua concursul pornit de tine si pe alte bloguri, si as cauta sa impart cat mai multe carti la oamenii care demonstreaza ca chiar au nevoie/isi doresc acele carti. Poate nu le-as imbogati cultura substantial, dar macar ar fi un prim pas. Si stim cu totii ca orice calatorie de 1000 de mile incepe cu un singur pas…

  2. Nu am ajutat pe nimeni sa cumpere o carte! Am recomandat cateva carti dar cred ca au ramas doar recomandari! Impactul pe care l-au avut cartile in primul rand a fost asupra mea! Cartile mi-au largit orizonturile, m-au invatat ca exista lucruri atat de valoroase in viata incat case, masini, bani sunt nimicuri. Ceea ce m-au invatat cartile a fost toleranta si dorinta de a ajuta pe cei care au cu adevarat nevoie de ajutor. Cartile m-au invatat ca pot fi un om mai bun si ca pot ajuta fara sa cer nimic in schimb si fac asta in fiecare zi ca teolog, ca membru al 2 ONG-uri, ca prieten si ca un om care crede ca schimbarea incepe cu noi si mai apoi de la noi spre ceilalti…

  3. Buna ziua,

    Interesanta tema pe care ati abordat-o, este ca subiectul Trecut versus Viitor. Din pacate cartile traditionale au inceput sa fie inlocuite de cartile virtuale, iar deja multe dintre edituri au inceput sa foloseasca varianta virtuala, asa se intampla intr-o lume a tehnologiei performante. Cartea traditionala se lupta pentru supravietuire fiind in competitie cu e-bookul si cu desprinderile noastre de a face copy-paste de pe Internet in loc sa mergem la biblioteca. Alergam de dimineata pana seara, cele 24 de oare nu ne mai sunt suficiente, iar in acest context trebuie sa gasim idei care au rolul de a ne usura munca. Din aceste cauze au aparut si aceste dispozitive electronice penmtru a citi carti digitale si stiri/ ziare online. Unul dintre avantajele cele mai mari este utilizarea la scara larga a e-book-urilor ar reduce numarul de carti imprimate si prin urmare numarul de copaci taiati pentru fabricarea hartiei. Asa cum bine stim deja, defrisarea afecteaza ecosistemul planetei. In plus, hartia odata imprimata nu mai poate fi folosita si mai are si dezavantajul de fi grea (daca ne gandim cat cantareste o carte de 300 de pagini). Dar cu toate aceste tehnologii si avantaje votez pentru cartea traditionala, nu merita sa dispara, sa fie inlocuita de o masinarie sau de o tehnologie cum ar fi e-book-ul.

    Daniela

  4. Nu doresc sa particip la concurs dar doresc sa las un comentariu.
    Din pacate nu am pastrat legatura cu persoanele care accidental am fost intr-o conjuctura in care le-am oferit carti ca sa stiu daca le-au ajutat cu ceva acele carti. Orice cadou primesti cand il folosesti sau revezi iti aminteste de persoana care ti l-a oferit,deci e frumos sa lasi amintiri in viata altor oameni. 🙂

    Personal in timpul liceului mi-au influentat formarea personalitatii cartile de la biblioteca judeteana. Sa consideram biblioteca un ”dar” si in acest caz am cui multumi. La 16 ani l-am citit pe Dale Carnegie, Allan Pease, Iordache Bota, Napolem Hill si alti autori de carti de dezvoltare personala care erau tradusi in romana in 1999-2002.
    Dar gustul pentru acest gen de carti l-am prins cand am vazut in biblioteca unei vecine cartea ”Puterea Mintii” scrisa de Iordache Bota,am rugat-o frumos sa mi-o imprumute, si ea la randul ei o primise dar nu o citise. Iata cat de departe poate ajunge o carte care accidental o oferi cuiva.
    Nu stiu daca personalitatea mea ar fi avut aceleasi caracteristici dar gandirea mi-a fost influentata pozitiv. Am facut multe schimbari de 180 de grade in viata mea iar eu sunt multumita de psihicul meu. Educatia e mama leadershipului, cu cat citesti mai mult cu atat intelegi mai mult.

    Daca imi permiti pot sa las o recomandare de carte
    cartea lui Darren Brown – ”Trucuri ale mintii” http://adelinamaries.wordpress.com/2011/07/11/trucuri-ale-mintii/

    toate cele bune tuturor

  5. Cum pot eu ajuta dezvoltarea culturii avand la indemana cartile? Doar vorbind si scriind despre ele, sau imprumutandu-le. Insa marele ajutor la dezvoltarea culturii il ofera chiar autorii cartilor respective. Ei sunt cei care isi impartasesc cu noi cunostintele si imaginatia.

  6. O prietena foarte draga mi-a recomandat cartea „Agonie si extaz”, de Irving Stone, care m-a captivat foarte mult! Cartea povesteste viata lui Michelangelo Buonarroti dar imbina magistral cu alta tema puternica, cea a unui secol de istorie, cultura, religie si arta europeana de exceptie. Cartea m-a determinat sa vizitez Italia si sa citesc toate cartile scrise de Irving Stone, care sunt magnifice!

  7. Dupa parerea mea, cartile sunt principalul mod de imbunatatire a vocabularului si culturii.
    Poti sa te uiti la televizor sau pe internet dar nu cred ca are acelasi impact precum o carte pe care o tii in mana.
    Nu am reusit inca sa ajut pe cineva prin intermediul lecturii dar aceasta nu va ramane asa.
    Ma gandesc cu groaza ca atunci cand o sa am copii acestia nu vor mai citii carti facute din hartie ci poate, daca vor mai citii, vor folosi un Ipad.
    Cea mai mare comoara materiala a mea sunt cartile pe care le am in biblioteca si vreau sa le pastrez pana in ultima secunda de viata. Cititul nu este neaparat o traditie dar stiu ca poate fi dusa mai departe, poate fi insuflata viitoarelor generatii.
    Cum? Prin simplul fapt de a citi. Nu poti pune o carte sub nasul cuiva si sa ii comanzi sa o citeasca, trebuie sa ii arati ce inseamna o carte, de la cata munca este depusa pentru a o scrie, prin cate edituri si librarii o fi trecut pentru a ajunge ce este astazi.
    Sunt 100% sigura ca o carte iti poate schimba viata daca deschizi larg ochii la mesajul acesteia. Metode practice pentru transmiterea culturii prin citit ar fi publicitatea de care Doamne ajuta, o mare varietate de carti se bucura astazi si sper ca va ramane asa si pentru generatiile viitoare.

Comments are closed.