Cred ca s-a trezit guvernul, sau i-a traznit ceva…

Posted by

Astazi s-au intamplat niste lucruri interesante prin Parlament sau prin nu stiu ce comisie, astfel incat niste tampenii – pe care le-au propus si votat tot ei – sunt pe cale sa pice sau macar sa se mai amane. Printre ele, enumar: TVA Split-ul, care devine optional pana la inceputul lui 2019, taxa pentru acciza si eliminarea platii contributiilor integrale pentru angajatii part-time. Inca nu stiu daca vor trece de cele doua camere sau care sunt procedurile legale pentru ca aceste noi decizii sa intre in vigoare, dar nu despre asta vreau sa va vorbesc acum.

 

Relatia mea cu Banca Transilvania

Povestea asta de mai sus imi suna incredibil de asemanator cu relatia mea cu Banca Transilvania. Pe scurt (pentru ca am impresia ca am mai povestit despre asta pe blog): vreme de 14 ani am fost un client fidel al Bancii Transilvania, am platit frumos comisioane si cand imi viram salariul pe card, si cand primeam salariul pe cardul personal, plus tot felul de alte comisioane lunare, pentru iBanking, gestiune cont, sms-uri cand iti intra banii in cont si multe altele.

Prin vara, satul de atatea comisioane, am inceput sa ma interesez cum sta treaba pe la alte banci, respectiv pe la ING Bank. In cele din urma mi-am mai deschis un cont pe firma si unul personal la ING si am inceput incet, incet sa mut toate operatiunile catre noul cont. In prezent, doar clientii care mai au cont la BT imi fac plati in BT, restul platind in noul cont de ING.

Fix la o luna de la deschiderea contului la ING, o duduie de la Banca Transilvania m-a cautat sa-mi explice despre noua oferta Nelimitat BT si daca vreau sa imi activez pentru 21 de lei optiunea respectiva. La intalnirea cu ea i-am spus ca tocmai am trecut la ING si ca incet, incet mut operatiunile catre noul cont bacar. Ca o scuza asa, mi-au spus ca stiau de pachetele pe care trebuiau sa le lanseze ING Bank, doar ca cei de la ING le-au lansat cu o luna mai devreme decat aveau ei informatii. I-am dat imediat replica: comisioanele zero la primirea salariului sunt de cativa ani pe piata la ING, timp in care eu am platit cam 5 lei in fiecare luna cand imi plateam salariul din BT in BT.

Toata vara ati vazut reclama pe la TV si prin online cu Nelimitat BT. O puteti vedea aici daca nu stiti despre ce vorbesc. Cel mai probabil isi pierd clientii si sunt disperati sa si-i pastreze, asa ca fac o reclama destul de agresiva. Pe mine, unul, m-au cam pierdut in proportie de 75% (bani din comisioane, care se duc acum la ING si nu la BT). E foarte posibil sa ma piarda 100% cat de curand, sa zicem ca spre final de an sau sa ramana acolo ca un cont secundar al firmei, sa zicem de back-up.

 

Relatia mea cu statul roman

Probabil va intrebati care e legatura dintre povestea mea de mai sus si legile/propunerile (sau ce or fi ele) date azi. Ei bine, mie mi se pare ca cele doua seamana incredibil de mult. De cateva luni, de cand guvernul asta ne tot pune in cale tot felul de obstacole (de parca drumul asta, al antreprenoriatului, nu ar fi si asa cu destule obstacole) am inceput sa caut solutii alternative. Am schimbat strategiile de dezvoltare ale firmei, am cautat solutii de plata alternative si modalitati prin care sa-mi pot deschide o noua companie in afara tarii. Mai mult chiar, am inceput sa pun atent intr-o balanta daca pana la finalul anului firma va mai fi platitoare de TVA sau nu. In planul meu de dezvoltare trebuie sa iau pana pe 23 noiembrie decizia clara daca voi mai fi sau nu firma platitoare de TVA. Asta pentru ca in 30 de zile sa pot primi raspuns de la organele competente si pana la maxim 1 ianuarie sa nu mai fiu firma platitoare de TVA. Mai ales ca in cazul celor mai optimiste predictii ale mele (pe 2018 abia ma voi apropia cu cifra de afaceri de cei 65.000 de euro si nu cred ca as putea sa o depasesc), nu pare deloc o decizie grea. Daca mai punem la socoteala si deschiderea unei firme in afara tarii si mutarea unor operatiuni catre noua firma, atunci cu siguranta cifra de afaceri se va diminua si ea.

Daca e sa facem niste calcule, statul ar putea pierde doar de pe urma firmei mele undeva la 500 de euro pe luna. Cam atat platesc TVA in momentul de fata si partea proasta e ca s-ar putea sa nu fie singurii banii pe care i-ar putea pierde daca imi deschid o firma intr-un stat mai civilizat.

Oricum am indoieli mari ca s-ar fi trezit guvernul actual, poate doar au sarbatorit ceva aseara si au baut mai mult, oricum asta e putin important. Ce e cert, este ca m-au impins de prea multe ori spre marginea prapastiei si m-am cam saturat de ei, asa cum m-am saturat si de comisioanele de la BT. O sa le spun si lor ceea ce i-am spus duduiei de la Banca Transilvania: S-ar putea sa fie putin prea tarziu!