Cum ajuta GPS-ul la ilustrarea dinamicii unui accident auto, in noua constatare amiabila?

Posted by

Conform Codului Rutier, atunci cand exista un accident auto, lucrurile se pot rezolva mai simplu in momentul in care vinovatul isi recunoaste vina si alege sa solutioneze situatia neplacuta pe cale amiabila, cu persoana vatamata. In caz contrar, se va considera fuga la de locul accidentului care se poate sanctiona mult mai grav, iar procesul va fi anevoios, indiferent ca automobilele implicate sunt clasice sau fac parte din piata masinilor electrice in 2022, tot mai frecvente puse in uz.

Pentru a putea cadea la o intelegere amiabila este obligatoriu ca soferii implicati sa detina o asigurare RCA, lucru de fapt universal valabil chiar si in afara unor astfel de situatii neplacute. Aceasta asigurare RCA a fost introdusa drept o obligativitate pe care conducatorii auto o au din cauza faptului ca zilnic au loc diferite incidente. Polita RCA e menita sa acopere pagubele rezultate in urma unui accident auto. Toate partile implicate trebuie sa fie asigurate la impact, dupa cum mentioneaza si brokerul de asigurari Romasig.

Cum ajuta GPS-ul la solutionarea amiabila a unui accident in care exista o asigurare RCA ieftina?

GPS-ul este un device utilizat de marea majoritate a soferilor indiferent de vechimea permisului de conducere, de varsta sau tipul masinii. El poate coordona sofatul pe o anumita ruta, dar si sa indice pozitia automobilului la un moment dat.

Dat fiind ca este esential in constatarea accidentului si stabilirea vinovatului a se cunoaste precis locul in care a avut incidentul mai ales daca e necesar de exemplu, ca masina sa fie transferata in afara partii carosabile atunci cand e posibil acest lucru, pentru a evita ingreunarea tranzitului a celorlalti participanti din trafic, GPSul poate confirma spusele celor implicati in accident in fata organelor de ordine si sa ateste ruta de mers. Constatarea se va face astfel mai usor si se va sti cine trebuie sa puna la dispozitia cui, polita de asigurare pentru acoperirea daunelor.

La incidentele usoare in care nu au existat victime iar automobilul nu a suferit daune majore, accidentul poate fi declarat la cea mai apropiata sectie de politie in termen de 24 ore, unde se vor prezenta toti cei implicati.

Ce spune noua lege din 2022 despre solutionarea amiabila a unui accident rutier?

Noua lege adoptata in octombrie 2022 vine si cu modificari menite sa simplifice procedura de solutionare amiabila a incidentelor minore. Avand in vedere ca fiecare persoana dispune astazi de cel putin un telefon smart 24/7, constatarea poate fi facuta in prezent chiar si digital, prin descarcarea unei aplicatii pe telefonul mobil si completarea unui formular specializat. Urmatorul pas e trimiterea documentelor aferente catre centrele de asigurare la care conductorii au polite RCA, fapt prin care situatia neplacuta va putea fi solutionata mai usor si se va economisi inclusiv timp in realizare repartiilor.

Romasig aminteste si faptul ca, in lipsa constatarilor si a declaratiilor in cazul unui accident rutier conform cadrului legal, centrele de reparatie pot refuza efectuarea modificarilor necesare pentru aducerea masinii la starea initiala, ori reparatiile vor cadea exclusiv in sarcina detinatorului masinii ceea ce poate fi o adevarata problema din punct de vedere financiar, acestea fiind de regula extrem de costisitoare.