Ce meserii sunt pe cale de disparitie in urmatorii 5 ani?

Posted by

In ultimii ani, fiecare dintre noi a auzit diverse povesti despre colapsul in care va urma sa intre piata muncii. Din ce in ce mai multe task-uri vor reusi sa fie indeplinite de robotii, care vor ocupa locul angajatilor de astazi. Inteligenta artificiala este uimitoare, iar performantele pe care le atinge revolutioneaza pe rand industriile, implementand procedee operationale noi. Acest lucru ameninta angajatii din mai multe domenii, acestia incepand sa se teama ca in cativa ani vor ramane fara job-uri. In articolul se azi vom analiza 3 meserii, care cel mai probabil nu vor mai exista in 5 ani si motivele disparitiei acestora.

1. Sofer de Taxi

Firme de Taxi cum ar fi Uber reinvestesc milioane de dolari in proiecte care incearca sa dezvolte masini care se conduc singure. In urmatorii ani exista sansa ca aceste prototipuri sa ia amploare iar firmele de taxi sa nu mai fie nevoite sa angajeze oameni care sa conduca vehiculele.  Daca cineva detine o firma de taxi, ar fi imposibil sa ofere salariu unui angajat pentru ca acesta sa conduca o masina, atata timp cat ea a fost proiectata special sa poata face acest lucru de una singura.  

2. Agent de Calatorii

Acum mult timp, oamenii care isi doreau sa aiba parte de o vacanta relaxanta trebuiau sa viziteze o agentie de turism, care sa ii ajute sa gaseasca ofertele care li se potrivesc cel mai bine. In prezent exista zeci de site-uri gratuite si foarte usor de folosit prin intermediul carora clientii pot compara diferitele promotii disponibile de concedii si isi pot stabili de unii singuri pana si cele mai mici detalii despre acestea.  Singurele lucruri de care cineva are nevoie pentru a gasi informatii despre orice destinatie luxoasa sunt conexiunea la internet si cateva ore libere. Majoritatea agentiilor de turism au sesizat schimbarile de pe piata si au inceput sa se concentreze mai mult pe ofertele lor online decat pe sediile fizice.

3. Casier 

Au existat mai multe discutii despre faptul ca in ultimii ani, oamenii au preferat sa apeleze la servicii de self checkout in magazine si restaurante, renuntand la casele de marcat clasice. Chiar daca unele persoane inca folosesc banii cash, masinariile avansate au fost deja programate sa se comporte ca niste adevarati casieri si sa indeplineasca atributiunile acestora. Cele mai populare companii de mancare cum ar fi Mcdonalds incep sa implementeze in toate locatiile sistemele care permit clientului sa plateasca si sa comande de unul singur, astfel angajarea unui casier fiind complet inutila. 

Jurnalistii de la ponturifierbinti.com subliniaza ca oamenii care considera ca job-ul lor este amenintat de inteligenta artificiala incep inca de pe acum sa se gandeasca la directiile spre care sa se reorienteze fiind siguri ca inca au destul timp sa gaseasca o solutie!