Cum masor traficul unui blog

Posted by

trafic haotik q2 2011Am patit de cateva ori sa intreb bloggeri aflati la inceput de drum despre trafic si mi-au spus ca nu au habar si nu stiu cati vizitatori au pe blogul lor. Asa ca am decis sa vin cu cateva notiuni tehnice pentru monitorizarea traficului pe blog. In prima parte o sa prezint cateva instrumente gratuite de masurat traficul iar in a doua parte o sa vorbesc de cateva pluginuri sau chesti tehnice legate de implementarea codului de monitorizare.

Instrumente de monitorizare a traficului:

1. Google Analytics

Unul din cele mai populare instrumente folosite pentru monitorizarea si analiza traficului. Codul se implementeaza foarte simplu, e unu din cele mai folosite instrumente la ora actuala.

2. AwStats din CPanel

Pentru cei ce au CPanel au undeva prin interior un buton pe care scrie AwStats si ofera statistici din server. Pentru ca numarul de unici de la AwStats e calculat putin diferit fata de Analitics sa un va speriati daca AwStats zice 700 de unici si Analytics raporteaza doar 500.

3. Trafic.ro

Este folosit pentru masurarea traficului, sau era folosit, sincer nici nu mai stiu acum ce statistici ofera si ce fel de date pentur ca eu unu nu-l mai folosesc partea buna la el este ca afiseaza public o parte din statistici astfel incat vizitatorii pot vedea cam care este traficul blogului tau fara sa fie nevoiti sa ceara un raport complex din Analytics.

Instalarea codului de monitorizare a traficului

1. Pluginuri wordpress pentru Google Adsense

Pentru instalarea codului de monitorizare exista o serie de pluginuri tot ce trebuie sa faceti e sa instalati un astfel de plugin si sa adaugati codul de analytics in partea de setari a pluginului. Se poate face foarte simplu si nu iti ia decat cateva secunde/minute.

2. Modificare footer.php din wordpress

Pentru cei pasionati de partea tehnica si care vor ei sa isi bage nasul prin coduri le recomand sa adauge codul inainte de </body></html> din fisierul footer.php De asemenea le atrag atentie ca cei de la Google recomanda inserarea codului in header inainte de inchiderea tagului </head>. Partea asta o sa o gasiti in header.php in partea de inceput a fisierului.

P.S. Stiu ca acest tutorial nu este foarte complet dar daca veniti cu intrebari o sa va ajut chiar eu sa intelegeti mai bine ce si cum trebuie facut.

4 comments

Comments are closed.