Cum se prezinta blogosfera dupa 6 ani de blogging

Posted by

 Au trecut 6 ani de cand unii dintre noi ne-am apucat de blogging. Uni au pornit cu blogul personal in limba romana, altii, ca mine de exemplu, am pornit cu niste tentative esuate in engleza. Unii au scris mai putin in primii ani de blog, si s-au apucat serios de treaba mai tarziu, altii au scris din placere zi de zi. Dupa 6 ani lucrurile incep sa merarga intr-o directie pozitiva. Agentiile aloca tot mai des bugete pentru proiecte adresate bloggerilor, risca si fac experimente. Din ce in ce mai des chiar si firmele mici incearca marea cu degetul si se implica in mici campanii locale. Incet incet se contureaza o industrie. O industie creata mai mult din dragoste si din pasiune decat pentru bani. 

In prezent am vazut conturate cateva comunitati in orasele mari, in centrele universitare, dar si tentative de a inchega o mica comunitate si in celelalte judete. Daca ma uit in datele din sampler.ro cam in fiecare judet avem 2-3 bloggeri, ca sa nu zic ca in peste 10 judete avem mult mai multi. Revin cu un top al numarului de blogguri din fiecare judet in curand.

In Bucuresti comunitatea este oarecum stabila dar are nevoie sa creasca si mai mult, sa devina o industrie. In provincie urmeaza sa se formeze comunitati solide. Dupa modelul comunitatilor de la Timisoara, Cluj sau Iasi urmeaza tot mai multe judete sa demonstreze ca au o comunitate puternica si ca pot face proiecte.

Cred ca in viitor tot mai multe companii vor fi interesate de aceste comunitati locale, si ca ceea ce a facut Blogal Initiative este doar inceputul. E o piata pe care chiar eu s-ar putea sa incerc sa intru cu o oferta destul de atractiva. Momentan sustin si ajut aceste comunitati pentru a se dezvolta si a devenii mai puternice. Comunitatile din Brasov, Prahova, Vrancea si Craiova se misca foarte bine, si sunt cele pe care le-am observat cel mai des ca se implica in diverse proiecte. Si cei din Mures erau foarte activi anul trecut si au avut proiecte interesante.

Daca ma intrebati ce asteptari am eu de la blogosfera, o sa va spun ca am asteptari foarte mari, imi doresc sa lase deoparte mofturile, fitele si sa puna mana sa munceasca. Uneori cand ma uit in urma imi dau seama ca am facut eforturi cu adevarat deosebite sa ajung la un anumit nivel cu blogul meu. Imi dau seama ca o sa fie si mai greu in continuare pentru a creste si mai mult. Dar asta nu ma face nici sa ma gandesc sa renunt, nici sa fac nazuri atunci cand cineva imi cere ajutorul. Consider ca mai ales in comunitatile locale trebuie intai sa faci ceva munca de voluntariat, sa arati ca poti face treaba.

Ma astept la cat mai multe proiecte locale, idei care sa ma faca invidios ca nu le-am facut eu intai in Prahova. Si chiar daca rezultatele de azi de la BR 2011 nu sunt prea incurajatoare (sincer nu le-am vazut inca) sa stiti ca mereu e loc de mai bine. Si o sa facem sa fie bine.

4 comments

  1. Acum stiti cum e, e parerea mea subiectiva, poate exista alte comunitati care se misca mai bine ca cele enumerate de mine dar nu le-am vazut eu. Bininteles ies din discutie Timisoara, Cluj si poate si Iasi ca sunt cu un nivel peste cele la care faceam eu referire.

  2. @manuel: dispunem de capacitatea de a stabili durata unui proiect: daca stam cu mana in san, va fi cale lunga; daca ne implicam, roadele vor fi culese mai devreme

Comments are closed.