Dragi elevi de liceu, cititi cat mai mult, orice, oricand!

Posted by

Cand eram la liceu, tatal meu obisnuia sa-mi spuna asa: „foloseste timpul asta pe care il ai acum la maxim ca sa citesti, sa inveti lucruri noi, pentru ca niciodata in viata nu vei mai avea atata timp liber la dispozitie„. Bineinteles ca nu intelegeam atunci ce vrea sa spuna, iar timpul parea ultima mea problema din viata de adolescent, ba mai mult chiar, uneori parea ca trece prea incet pana la intalnirea de a doua zi cu prietenii, cu iubita sau pana la mai stiu eu ce eveniment „important” din viata de adolescent.

De bine, de rau, mi-a placut sa citesc si sa studiez unele lucruri, asa ca am citit numeroase tratate si povesti din zona ezoterica si de asemenea mi-au placut si imi plac inca la nebunie cartile SF si cele de aventura. Dar pe de alta parte, am si pierdut mult timp prin baruri pline de fum cu gastile din care faceam parte, pe o banca in parc sau pur si simplu dand ture prin oras alaturi de prietenii mei, purtand de cele mai multe ori discutii imbecile si total nefolositoare.

Asa ca profitati de timpul pe care il aveti in vremea liceului pentru a citi cat mai multe carti, orice va place, nu conteaza prea mult tematica lor, doar cititi. Va ajuta sa va dezvoltati creierul, sa va dezvoltati vocabularul, limbajul si, peste niste ani, va veti da seama ca, intr-un fel, efortul a meritat si ca sunteti poate putin mai destepti decat ceilalti care nu au pierdut timpul cu asemenea „prostii”.

Mie imi pare rau ca nu am citit mai mult, dar ma si bucur ca macar am mai citit cate ceva. Acum cu greu gasesc timp sa citesc o carte si in general nu reusesc sa aloc mai mult de 30 de minute pe zi (de cele mai multe ori nici atat) pentru a citi. Ma gandesc cu jind la perioada adolescentei, cand terminam o carte in 2-3 zile, avand suficient timp pentru asta. Acum, daca vreau sa citesc o carte, stiu ca-mi ia cel putin o luna de zile si ca mereu apar lucruri mai importante de facut.