Vorbeam ieri cu un prieten care are propria afacere de vreo cativa ani si avea si el aceeasi problema ca si mine, ca se gasesc greu oameni care sa vrea sa se ridice si sa faca ceva, orice. Ii povesteam despre initiativa mea de a sustine tinerii si a-i ajuta sa dezvolte o afacere si despre esecurile de care am parte la acest capitol. Separat, imi povestea si el despre pataniile de care are parte cu diversi colaboratori. Si mai grav e ca cei care termina o facultate prefera sa stea acasa pe banii parintilor, decat sa se angajeze undeva pe un salariu minim pe economie, ca doar ce, ei au facut facultate ca sa munceasca din greu pentru 1000 de lei pe luna.
Ii explicam amicului meu cum asta este o situatie in care are de pierdut toata lumea, care nu aduce nimic bun si ca, din pacate, si noi, la randul nostru, pierdem bani din cauza lor. Ii mai spuneam ca eu vreau sa creez noi locuri de munca, dar ca mi-e foarte greu sa ma misc fara un pic de ajutor din partea lor si ca ma enervez de fiecare data cand vad ca lumea nu vrea sa-si asume niciun fel de riscuri, ci doar sa primeasca o compensatie financiara cat mai buna pentru munca depusa si atat.
Cu toate astea, si chiar si cu cateva intamplari mai nefericite pe parcurs, pot sa spun totusi ca am avut noroc, ca am gasit mereu oameni buni care sa faca parte din echipa mea si asta m-a ajutat atat pe mine, cat si firma sa evolueze si sa se dezvolte. Nu mi-a parut rau cand au plecat la mai bine si m-am intristat cand i-am vazut uneori facand alegeri proaste, dar pana la urma toti facem alegeri proaste uneori in viata.
Exista si varianta de a cauta locuri de munca in Bucuresti. Si desi naveta nu e tocmai usoara, s-ar putea sa descoperiti la locul de munca faptul ca aveti colegi care stau mai multe ore pe drum decat voi, chiar daca locuiesc in Bucuresti. Avantajele sunt destul de clare, firme mai mari si care platesc mai bine, iar ca dezavantaj principal este timpul pe care il pierdeti pe drum – eu, de exemplu, simteam ca in cursul saptamanii nu am viata. Abia daca schimbam cateva vorbe cu sotia timp de 10 minute seara si cam asa arata o zi normala de lucru. La un moment dat faceam glume cu colegii de pe naveta ca stau mai mult cu ei pe tren decat cu familia. Dar si salarile platite in Bucuresti sunt mai mari, uneori poate merita sa faci sacrificiul asta cativa ani.
Oricum, intorcandu-ma la ideea acestui articol, pot sa concluzionez pe scurt: „Cine vrea sa munceasca, gaseste de munca, cine nu vrea, doar se vaita ca nu gaseste„.
Foarte bine spus in articol. Eu am alta zicala, numai cine nu munceste nu are.
Un antreprenor care caută angajați cu salariu de 3-400€ / lună este un antreprenor care a avut o idee de afacere proastă, nerentabilă și care încearcă să rentabilizeze acea afacere pe spinarea angajaților. O astfel de afacere nu va dăinui zeci de ani.