Dupa 9 luni de antreprenoriat

Posted by

Astazi, dupa 9 luni de antreprenoriat, pot spune ca intru pe ultima turnanta a cursei mele de un an de zile. Trebuie sa dau tot ce e mai bun si sa recuperez timpul pierdut, cu diferite mici probleme aparute pe traseu. Chiar daca planurile nu au mers asa cum presupuneam eu la inceput, lucrurile merg din ce in ce mai bine si asta imi da curaj pentru a incerca sa recuperez pe ultima suta de metri. Ma refer la cele 3 luni de zile ramase, desigur.

Desi luna inca nu s-a incheiat, o sa ies si de data aceasta pe profit, in ciuda cheltuielilor care au crescut. Am in continuare mult de munca, ceea ce nu e tocmai rau. Se intrevad noi directii si trebuie sa recunosc ca sunt incantat de ele. Per total, lucrurile merg din ce in ce mai bine, sunt foarte multumit de ceea ce se intampla si am de gand sa continui sa ma dezvolt atat pe mine, cat si firma pe care o conduc.

Responsabilitatea antreprenoriatului

Va spuneam zilele trecute ca sunt hotarat sa ma inscriu la Survivor; si totusi, dupa entuziasmul venit odata cu aflarea vestii despre preselectii, am inceput sa ma gandesc foarte bine daca vreau sau nu sa fac acest pas. Si, desi mi-as dori foarte tare sa particip la o asemenea competitie, mi-am dat seama ca imi place atat de tare ceea ce fac acum si sunt atat de implicat in chestia asta cu antreprenoriatul, incat nu sunt dispus sa renunt la ea pentru o perioada de 2-3 saptamani/luni (cat dureaza competitia) si de asemenea mi-am dat seama ca nu pot sa-mi asum riscul sa esuez in treaba asta cu antreprenoriatul. Asa ca, dupa ce-am analizat problema pe toate partile, mi-am dat seama ca ceea ce imi place cu adevarat sa fac toata viata de acum incolo este chestia asta cu antreprenoriatul si ca nu am voie sa dau gres anul acesta.

A fost o alegere foarte grea, dar necesara si asta cred ca spune foarte multe despre mine, despre cat de hotarat si implicat sunt si despre faptul ca am toate calitatile necesare pentru a putea avea succes. Pana la urma, s-ar putea sa fie mai greu de supravietuit in jungla antreprenoriala din Romania, decat undeva, pe o insula pustie. Sau poate mi-a fost prea frica de o asemenea provocare si am cautat justificari pentru a nu ma aventura in asa ceva.

Daca pana acum nu ma gandisem serios la problema aceasta, e destul de clar acum ca antreprenoriatul cere o mare asumare a responsabilitatii si mi-a devenit destul de clar faptul ca sunt dispus sa-mi asum aceasta responsabilitate.

Ce construiesc?

In momentul de fata lucrez la 3 piloni de baza ai firmei. Unul asigura siguranta firmei, e vorba de o baza de cashflow pe care vreau sa o cresc de la luna la luna, astfel incat firma sa fie din ce in ce mai stabila din punct de vedere financiar si sa poata trece usor peste orice criza ar urma. Al doilea pilon la care lucrez este unul de dezvoltare a firmei pe termen lung si asigurarea unor venituri pasive. Si, nu il ultimul rand, al treilea pilon este dedicat unui buget special de criza, astfel incat cashflow-ul sa asigure operatiunile curente pe mai multe luni, dar pentru o mai mare siguranta vreau sa am un buget special, sa zicem de economisire.

Primul pilon este si cel care e cel mai solid in momenul de fata, desi mai trebuie lucrat mult si la el. Celelalte doua sunt cam instabile in momentul acesta, dar cred ca in urmatoarele 3 luni se va schimba putin situatia.

Aproape de final

Probabil va asteptati ca peste inca 3 luni sa vedeti un nou articol, din aceasta serie, cel mai probabil cu titlul „Dupa 12 luni de antreprenoriat„. Tin sa va spun inca de pe acuma ca nu va exista un articol cu acest titlu, intuiesc deja cam ce va contine articolul acela si deja i-am ales titlul, dar acum cine stie ce se mai poate intampla in urmatoarele trei luni de zile…

Comments are closed.