Este o afacere atât de bună asta cu pescuitul?

Posted by

În jurul meu am mai multe lacuri, dar toate cu acces doar pentru pescuit și nu reușesc să înțeleg de ce nu sunt și lacuri de agrement pe care să te plimbi cu o hidrobicicletă, un caiac sau în cazul meu cu SUP-ul. Și să nu mă înțelegeți greșit, nu zic să le transformăm în lacuri de agrement.

Oricum, o plimbare în liniște cu SUP-ul sau caiacul nu deranjează cu nimic peștii, din contră, seara, la apus pe lacul Păltinu, e o plăcere să mergi cât mai ușor și să vezi peștii înotând alături de tine, dar să ne întoarcem la bălțile astea de pescuit.

Atât la Păulești cât și la Pleașa (undeva la 10-20 de minute distanță de unde locuiesc și 10-15km maxim de Ploiești) sunt 6 lacuri, 3 la Păulești și 3 la Pleașa. Nu înțeleg de ce nu pot fi 2 lacuri pentru pescuit și al treilea pentru plimbat cu vehicole nemotorizate. La un moment dat am zis că caut lacuri de pescuit în care pot să mă duc și în mijloc cu barca, iau o undiță cu mine și tot ce fac e să mă plimb (să caut locul ăla bun dacă mă întreabă cineva).

Acum eu nu-s pescar dar sunt curios cât plătește un pescar pentru stat 5-10 ore pe baltă, poate prețul e mult mai rentabil decât să îmi dea mie voie câteva ore să mă plimb. Dar și mai important, care e profitul, că totuși trebuie să pună pește în balta aia, să-l crească, unii pești au și cip, am înțeles, etc.

Și a doua întrebare, pe cei care ați fost pe bălțile respective, sunt așa de aglomerate încât e totul plin, adică toate cele 3 lacuri, că nu știu de ce dar am impresia că la cel puțin unul dintre lacuri nici nu-s pontoane amenajate.

Separat de asta, nu are rost să intrăm în discuții despre partea legală, lacurile respective așa zis private sunt concesionate, și de fapt concesionarea se face în două moduri, luciul de apă (ăla pe care mă dau eu cu SUP-ul) și resursele subacvatice, în cazul de față peștele care se pescuiește. La Techirghiol există o altă concesiune, de exemplu, pentru exploatarea resurselor și anume nămolul binecunoscut al acestui lac. Dar legea o face paznicul de pe baltă și ăia de la Bidepa (sau altă firmă de securitate) o să te bată până când o să interpretezi legea după cum zic ei. Deci, chiar dacă legal, din ce am citit, am voie să mă plimb pe orice luciu de apă (exceptând locațiile strategice – aici intră barajele) sau lacurile care sunt concesionate pentru activități de agrement. Sunt lacuri pe care ne-am dat cu barca și la care am fost contactați de către o barcă și ni s-a spus că au concesiune pentru activități de agrement.