Excrocherii pe grupurile de facebook

Posted by

Am observat treaba asta de mai bine de un an, dar am zis ca mai bine nu ma mai bag eu in ciorba si excrocheriile altora si sa-mi vad de viata mea, chiar daca ma scarbesc astfel de fapte. De asemenea pentru a nu se simti nimeni lezat, am sa schimb si contextul intamplarilor, desi o sa va prindeti imediat cam care e faza.

Acum un an vad o tanara domnisoara cum is dorea si ea sa intre in lumea aceasta a antreprenoriatului si cauta un student programator care sa ii faca si ei o platforma de ecommerce. M-a mirat putin intrebarea ei, pentru ca stiam ca e prietena cu un antreprenor destul de cunoscut si care avea la el in firma o intreaga firma de programatori. Asa ca l-am sunat si i-am zis, „Vezi ca prietena aia a ta de la Brasov cauta programatori, v-ati certat cumva de nu vrea sa lucreze cu tine?” iar raspunsul primit a fost putin socant: „Da, stiu, eu am pus-o sa posteze, poate mai gasesc niste oameni”.

Apoi zilele trecute vad un tanar care isi cauta de munca, genul ala de tanar care stie sa faca si site-uri, si seo, si de toate, si care vrea si el sa castige o paine cinstita. Pac 2-3 laude, pac un posibil client care vrea site. M-am uitat asa, mirosea a peste, si m-a mancat in fund sa comentez de data asta. O oferta de nerefuzat, chiar ma gandeam in sinea mea, sa vezi ca poate nu e manevra si muncesc ca prostul pe gratis, ma rog aproape gratis, desi banii aia abia acopereau pretul temei si vreo 2 module mai pro. Bineinteles ca doamna respectiva s-a aratat foarte deranjata de comentariul meu.

CONCLUZII

Mai sus sunt doar 2 cazuri, cazuri concrete, putin modificate pentru linistea mea sufleteasca, dar se bazeaza pe intamplari 100% reale. Ideea e ca observ destul de des astfel de practici, o postare in care cineva spune ca are nevoie de un anumit serviciu si imediat 4-5 postari menite sa creeze iluzia ori ca una din recomandarile venite e foarte buna, ori sa serveasca altor scopuri precum cel din primul exemplu.

Si da, cand vad un tanar care la 18 ani vine sa isi caute de munca pe grupurile de facebook, si mie parca mi se face mila si imi vine sa il ajut. Dar gandeste-te ca s-ar putea ca in spate sa fie un cont fals si ditamai firma disperata de a prinde clienti.

ERATA

Sa nu dati cu pietre in mine, nu spun ca toate mesajele sunt asa, sunt si oameni seriosi, sunt si mesaje pe bune, trebuie doar sa ai putin ochiul format sa vezi cand ceva nu miroase a bine.