Esti pregatit pentru plan B(lackout)?

Posted by

De dimineata mi-a atras atentia un articol care parea desprins mai mult din firmele SF decat din realitate, iar cu atatea fake news chiar si eu eram convins ca e inca un articol menit sa genereze trafic, in care lucrurile sunt fie scoase din context, fie exagerate in mod intentionat. Articolul in limba romana il puteti citi aici si este de fapt o traducere aproape cuvant cu cuvant a textului de pe site-ul armatei austriece, mai exact de aici.

Armata austriaca atrage atentia posibilitatii unui Blackout, pana de curent prelungita, cu efecte catastrofale. Mai mult chiar, ei fac predictia ca posibilitatea ca un astfel de eveniment sa se intample in urmatorii 5 ani este de 100%. Cu alte cuvinte, e vorba mai mult de cand se va intampla decat daca se va intampla.

Aducandu-mi aminte de pana de curent din ianuarie, aceea cand jumatate din Europa a ramas fara curent vreme de mai multe ore, mi-am dat seama ca articolul nu e inspirat din vreo scena de film SF, ci are radacini adanci in realitate. Apropo de pana respectiva de curent, s-a tot vehiculat ca ar fi plecat din Romania, dar se pare ca pe afara cauza ar putea fi in Polonia sau Croatia. Mi-am mai adus aminte ca mai era ceva si pe la americani, prin Texas, desi acolo totul era legat de niste conditii meteo nefavorabile.

Pe scurt, a reusit sa ma puna pe ganduri si sa ma faca sa citesc articolul de mai sus cu atentie. A reusit sa ma faca sa ma intreb daca sunt pregatit pentru o asemenea situatie si ce as putea face ca sa fiu macar 10% pregatit.

Faptul ca am eu cateva panouri fotovoltaice nu rezolva cu nimic problema, sunt la fel de nepregatit ca oricare dintre cititorii mei. Toate cunostintele mele elevate despre o multitudine de domenii sunt pe internet. Fara acces la respectivele tutoriale, cunostintele mele scad brusc si nu ma mai princep la nimic (meseria de programator nu te invata prea multe despre viata si a trebuit sa invat odata cu constructia casei un minim din alte domenii, dar e un minim).

Cateva pregatiri minime pe care le poti face

Nu-s genul care sa creeze panica si nici sa ma apuc sa-mi fac maine buncar speriat de sfarsitul lumii. Insa de cateva luni, de prin momentele alea grele de dinainte de a pleca cu salvarea la spital, mi-am dat seama de o calitate a mea pe care multi o vedeau ca panica, iar eu am pus-o mai tarziu sub umbrela denumirii de „risk strategist„.

  1. Stabileste un loc de intalnire cu familia in caz de intrerupere a comunicatiilor. O discutie, poate si in gluma, dar pe care sa te asiguri ca o vor tine minte toti membrii familiei nu strica niciodata. Daca ai copii, ai putea sa iei un tort mare si in timp ce serviti delicioasa prajitura, sa faceti un astfel de plan. Este bun in multe alte situatii, ati vazut ca si in caz de cutremur comunicatiile pot sa cada cateva ore. Mesajul trebuie sa fie clar si concludent, in caz de ceva trebuie sa ne vedem in cutare loc. De asemenea, poti sa te joci tot in gluma cu cateva scenarii posibile cum ar fi copiii in vacanta la bunici si tu in vacanta peste granite.
  2. Stabileste un mod de comunicare. In caz de nu pot sa stau la locul de intalnire. Sa zicem acasa, las un mesaj pe frigider cu mai multe detalii, unde m-am dus, cand revin etc.
  3. Ai cu tine mereu cateva elemente de supravietuire. De exemplu, eu am in rucsac tot timpul o lanterna frontala si un briceag swiss cu cateva functii. Le am ca imi sunt utile in tot felul de situatii si nu are neaparata legatura cu o situatie catastrofala. De exemplu, o pana la roata noaptea poate pe un drum public neluminat poate fi de ajutor sa ai mainile libere si o lumina pe cap.
  4. Exercitii mentale, cum le numsc eu, in care cauti solutii la tot felul de astfel de situatii imaginare de genul celei de mai de sus, astfel incat atunci cand se intampla ceva sa ai creierul antrenat sa nu intre in panica si sa gandeasca la rece si rapid o solutie.
  5. Sa ai undeva printr-un dulap un radio din acela vechi, cu baterii, menit sa poti recepta informatii in cazul unei situatii catastrofice.

Ce nu am sa fac totusi

Nu ma apuc sa fac stocuri de mancare de nebun, cum am vazut eu pe la preppersii aia americani. Si oricum s-ar strica fara frigider, deci nu vad o solutie pe care sa o pot aplica momentan. Nici la casa nu am beci, deci nici pe viitor nu voi avea aceasta optiune prea la indemana.

Banii – m-am obisnuit cu ei pe card, iar in cazul unei astfel de situatii oricum nu cred ca mai apuc sa cumpar eu benzina de la benzinarie sau mai stiu eu ce, ca vor devora altii mai panicati totul cu mult inaintea mea. Asa ca nu cred ca banii ajuta prea mult in asemenea situatii.

Stocare apa. Cred ca totusi apa nu ajunge sa fie o problema atat de repede, ca sa nu pot face stocuri suficiente pentru o perioada de timp destul de lunga.

Benzina pentru automobil. Intr-o situatie de genul, sfatul meu e sa stai in casa, nu sa iesi, iar plecatul la drum lung nu rezolva problema, consider ca ma adaptez situatiei de atunci si nu are rost sa ma pregatesc de acum.

Cel mai important lucru

De-a lungul vietii am trecut prin momente mai dificile sau la limita mortii, sa zicem si am vazut cum reactionez. Am avut ocazia sa vad cum reactioneaza si altii. In cazul meu, sunt in stare sa iau decizii cinice, la rece, fara sa intru in panica in situatii extrem de primejdioase. Am vazut insa in jurul meu oameni care au inghetat (aproape ca nu mai aveau reactii din cauza fricii), sau care au avut adevarate crize de isterie, din aceeasi cauza. Daca stii ca esti genul de om care reactioneaza asa, e bine sa faci mult mai multe pregatiri decat mine.

Comments are closed.