Idei de afaceri: navetisti.ro

Posted by

In momentul in care scriu articolul, domeniul navetisti.ro e liber si poate fi cumparat de oricine doreste sa faca o mica comunitate online, dedicata persoanelor care fac naveta intre diverse orase.

Eu, de exemplu, am facut naveta zilnic timp de vreo 7 ani, am incercat toate variantele, cu masina, cu trenul, cu autostopul sau cu alte mijloace de transport. Probleme sunt multe: trenuri care intarzie din varii motive, trenuri puse la ore nepotrivite si tot asa.

La un moment dat, un amic colecta semnaturi prin tren, eu am avut ceva relatii prin presa, altii au stiut unde trebuie sa ajunga semnaturile noastre si astfel, la final de saptamana, ne-au mai bagat un tren dimineata, la cererea noastra. Aceasta problema s-a rezolvat si pentru ca deja se cam agitau lucurile prin presa, noi (cei care avem treaba cu online-ul) trimiteam e-mailuri zilnic la adresa unui director de la CFR, pentru ca pe reclamatii@cfr.ro stiam ca nu le citeste nimeni. Oricum, important e ca s-a rezolvat problema.

Ideea e ca o comunitate poate sa ajute la rezolvarea unor probleme, sa aduca un plus valoare firmelor de transport persoane (maxi-taxi, feroviare etc.), dar si sa ajute la schimbul cat ma usor de informatii intre membrii acestei comunitati.

De exemplu, eu am 2-3 prieteni care pleaca dimineata spre Bucuresti, cam cu 2 ore inaintea mea, iar eu cand ma scol, nu fac decat sa ma uit daca au postat ceva pe twitter sau facebook, legat de eventuale avertizari ale mersului trenurilor. Asa ca uneori stiu, inainte de a ajunge in gara, daca iar sunt probleme sau nu.

De asemenea, cred ca transportatorii privati ar fi foarte interesati sa primeasca feedback de la cei care le aduc bani in buzunare lunar (prin abonamente) si ar putea fi interesati chiar sa isi faca reclama pe pagina unei astfel de comunitati.

train_station_Frankfurt

Draft plan de afaceri:

Domeniu navetisti.ro = 64 usd (rotld.ro)

Licenta VBuletin = 249 usd

Tema forum = 100 euro

Buget initial de promovare = 200 euro

Deci undeva la 500 de euro pentru a da startul unei mici comunitati dedicate celor care fac naveta intre diverse localitati ale tarii. Banuiesc ca cea mai importanta ruta este Bucuresti – Ploiesti, dar recunosc ca pot fi subiectiv la capitolul acesta.

Monetizarea se poate face prin reclame, iar firmele de transport ar putea fi direct interesate de acest aspect. Banuiesc ca, in functie de cat de mult se dezvolta comunitatea, pot exista venituri intre 100 si 1000 de euro pe luna in primul an al proiectului.

De exemplu, un abonament lunar pe ruta Bucuresti-Ploiesti costa in jur de 50-75 de euro (la tren) si banuiesc ca, daca un singur navetist care face naveta cu masina personala alege trenul, in urma reclamei de pe forum, deja acopera cheltuielile de reclama ale transportatorului.

Bineinteles, toate calculele de mai sus sunt estimative si nu au in spate un studiu foarte solid si o analiza complexa a datelor.

P.S. Ideea mi-a venit cand incercam sa aflu modificarile de la final de an din mersul trenurilor si mi-am dat seama ca exista o nevoie pe piata de a comunica cu alti navetisti si a face schimb de informatii intr-un timp cat mai scurt.

4 comments

  1. Ideea este foarte buna pentru cineva care vrea o comunitate, vad ca si in momentul de fata domeniul este liber pentru inregistrare.

    1. Cum spuneam si in art. ar ajuta multi oameni. Dar probabil e ceva de munca la inceput de aia nu se baga nimeni. In plus, cred ca trebuie sa fi navetist ca sa cunosti cat de cat problemele acestor oameni.

    1. Daca exista concurenta, exista piata, si sincer nu vad nimic asemanator pe siteul respectiv cu ceea ce ma gandeam eu ca s-ar putea face pe navetisti.ro

Comments are closed.