Imnul Eltei, Elta Universitate

Posted by

Caut melodia asta de vreo 20-25 de ani, am avut-o înregistrată pe casetă în adolescență și am tot căutat-o de-a lungul timpului pe internet fără șanse de a da de ea. La un moment dat în Gara de Nord, a avut loc o manifestație ciudată a unui teatru de prin altă țară din Europa de Est și printre melodiile cântate atunci am auzit-o, dar după un lung șir de mesaje schimbate cu cei de la teatrul sau circul respectiv despre muzica folosită de ei, nu am reușit să aflu cum se numește melodia. Sigur există pe blog poze de la evenimentul acela din Gara de Nord, dar nu reușesc să dau de articol și să vă las link.

Aseară, că tot mi-am mutat încă o mare parte din biblioteca mea, să zicem, de metafizică și spiritualitate aici, am zis să mai fac o căutare pe YouTube în pat înainte de culcare. Și de data asta am avut noroc, cineva a pus în 2018 pe YouTube un clip cu titlul Elta Live, un clip în care era înregistrată melodia, prost după casetă, așa cum o știam și eu.

De acolo nu a mai fost decât un singur pas până să deschid Shazam și să aflu cu adevărat, pentru prima oară în viață, care este autorul imnului Eltei (denumirea sub care știam eu melodia). Autorul se numește Marek Biliński, e compusă în 1983 și are o denumire pe care cu greu pot să o citesc: „Taniec w zaczarowanym gaju.”, este în limba poloneză și se traduce prin „Dansând într-o pădure fermecată”.

Despre Elta Universitate, nu știu să vă spun foarte multe, văd că încă le mai merge site-ul, era un grup de oameni pasionați de metafizică și la un moment dat apăruseră ei pe la televizor că făceau o pâine coaptă cu ajutorul razelor soarelui, un fel de vegetarieni preistorici dacă mă întrebați pe mine. Însă mie mi-a plăcut melodia și mereu am vrut să o am ca să pot să o ascult. Până la evenimentul din Gara de Nord mă gândeam că e vreo melodie sintetizată cumva de un pasionat român și că nu o să dau niciodată de ea, la evenimentul din gara de nord mi-am dat seama că totuși dacă a fost folosită de circul/teatrul respectiv sigur este pe undeva, și uite că era.”

P.S., Mai aveam o casetă cu muzică de meditație, vreo 5-6 melodii dintre care 3 îmi plăceau în mod deosebit. Prima era cu un fel de tobe, ceva de genul „dum dum dum dum… dum dum dum dum” apoi una tot așa repetitivă pe un fel de vioară, erau fiecare din aceste melodii legate de o chakră. Acolo nu am nici cea mai mică idee cum aș putea să le caut, pentru că pe YouTube e plin de muzică de meditație dar nu e nici una alertă ca melodiile respective. Poate cine știe, dintre cei vechi care dau de articolul ăsta mă vor putea ajuta.