In afara. Primele impresii

Posted by

Dupa multe povesti cu caini cu covrigi in coada si rauri de lapte si miere, am ajuns si eu „in afara”, adica in afara granitelor romanesti.

Nu o sa incep acum sa va indrug povesti cu wow, ce super si ce misto era pe acolo si cat lapte si cata miere curgea pe strazi. Era curat. Era frumos. Dar se poate si la noi asa ceva.

Primul lucru care mi-a sarit in ochi la austrieci era mania lor pentru frumos si pentru detaliu. Placile pentru protectia la zgomot pe autostrazi erau fie transparente si cu pasarele desenate pe ele, fie diverite modele si culori. Apoi, in apropiere de Viena, drumul cobora ca intr-o albie, iar marginile erau ornate cu pietre in diverse modele. Podurile, sau mai precis picioarele podurilor erau si ele ornate cu diverse forme sau culori in ciment. Blocurile erau colorate in degrade. Verde foarte deschis la parter si nuante din ce in ce mai inchise pe masura ce urcai. Flori la balcoane. Totul era frumos.

Discutam cu sotia ca au o manie de a colora si face arta peste tot. Acum o sa ziceti ca da, ca la noi statul nu face si nu drege si pe colo si pe dincolo. Dar sigur nu primaria le-a umplut balcoanele de flori, sigur nu primaria le-a pastrat curatenia in orase sau in wc-urile de pe autostrada.

In Venetia insa, situatia s-a schimbat; si in Italia in general. Venetia, un oras murdar, chiar imputit as putea zice. Cladiri vechi, dar neingrijite, mizerie peste tot si daca nu ar fi singurul oras pe apa din lume si piata San Marco plina de porumbei, in rest nu cred ca ar veni nimeni in el. Oricum, din punct de vedere al curateniei, Italia se apropie de Romania.

Ce mi-au placut iar au fost drumurile, dar nu peste tot in perfecta stare, dar oricum mult mai bune decat la noi. Nici autostrazile nu erau peste tot perfecte, dar in mare parte da.

Multa verdeata, mult accent pe chestia asta si paduri intregi plantate, pentru ca erau toti copacii aliniati perfect. Noi in schimb taiem padurea in disperare.

In rest, prin piata centrala din Venetia existau seminte pe jos. Ghidul nostru zicea ca turcii fac mizeria aia si arabiii dar fiind roman poate d-aia nu adauga si romanii pe lista celor care fac murdar. Oricum, in fiecare noapte am inteles ca spalau toata piata.

Ce mi-a placut cel mai mult? GardaLand. Doar pentru el am fost pe afara. Si mi-a mai placut si muzeul de biologie din Viena care este de vreo 4 ori mai mare decat Antipa de la Bucuresti si cu exponate de nu stiai pe care sa le pozezi mai intai.

Era frumos, dar si Romania are lucruri extraordinar de frumoase, insa nu le ingrijim din pacate.