Ora de educatie rutiera.

Posted by

Unu din lucrurile care ma impresionat cel mai mult in afara romaniei a fost modul in care se circula, relaxarea si calmul de care dau dovada soferii de pe acolo.

Primu lucru pe care l-am observat a fost luminile de ceata, nimeni nu avea luminile de ceata aprinse. La noi e cool si trendy sa le aprinzi acolo nu le aprinde nimeni. Al doilea lucru pe zonele de autostrata mai inguste sa zicem cu doar 2 benzi. Depaseam un camion si poate mai in fata mai era unu si mai in fata inca unu, si aveam chef sa le depaseam pe toate 3 sau sa stau pe banda a doua si sa tot depasesc cat aveam chef. Nu imi facea nimeni cu farurile chiar daca venea tare si aparent ii stateam in drum. Chiar am stat la un moment dat pe banda a doua ceva mai mult timp si nu parea nimeni deranjat de asta. Cum am intrat in romania au inceput farurile, claxoanele la semafor cand am traversat Bucurestiul.

De asemenea 4000 de km si nu am vazut un accident nicaieri. 300 km in romania si am vazut 2 accidente rutiere. Cree ca o parte din vina sunt drumurile romanesti si o alta parte din vina o au soferii din romania. Pe autostrada la 120 – 140 km/ora nu am simtit vreo clipa pericolul si nesiguranta de care ai parte in romania. Pana acum nu am vazut acest stres. Dar depasiri la limita de ai impresia ca nu mai apuca ala sa depaseasca camionul si franezi ca in caz de accident sa nu intri si tu in camion sau intrari bruste in fata ta tot asa din cauza ca a facut depasirea in scurt; asa ceva nu vezi pe afara, toata lumea conduce calm si traficul chiar si atunci cand este aglomerat nu iti confera nici un moment de nesiguranta. Nu mai zic ca in zonele de pe autostrata unde se lucra ne alinia pe toti pe o singura banda si se mergea cu 80 km pe ora cant spunea indicatorul fara probleme.

Ce sa mai zic. Ar fi bine ca cat mai multi soferii romanii sa ajunga pe afara si sa ia aminte la ce observa in jurul lor. Eu unu am invatat cateva lucruri si unu din ele este acela ca halogenele (farurile de ceata) sunt pentru ceata nu pentru a fi cool asa ca pe viitor nu voi mai aprinde decat faza scurta.

UPDATE:

Spuneam ieri ca soselele si soferii din romania produc accidente. Azi gasii aceleasi idei intr-un articol din Cotidianul.